Ač je už několik dnů v péči úřadů, jméno a portrét Tomáška Figury byly včera nadále v databázi pohřešovaných osob. A ještě tam pár dnů nejspíš zůstanou. Proč? „Pokud dojde k návratu pohřešované osoby do České republiky, zjistí se nejprve, zda je po zdravotní stránce v pořádku a ověří se její totožnost. Pokud je osoba ztotožněna, pominou důvody jejího vyhlášení v pátrání,“ řekla Blesku mluvčí Policejního prezidia ČR Ivana Nguyenová.

Měl pas a souhlas matky?

Otázkou zůstává, jak je vůbec možné, že byl takto malý chlapec zavlečen do Asie! „Nejspíš spolu se svým strýcem cestoval na platný cestovní pas a s nějakou doložkou od matky, že s jejím bratrem může cestovat,“ prozradil Blesku člověk z okolí rodiny. Ta si po této informaci obrovsky oddechla a udělá vše pro to, aby se něco podobného už neopakovalo. Na rozdíl od chlapcovy matky, která je stále ve vazbě, však legální cestou.

K celému případu se státní zastupitelství odmítlo vyjádřit. „S odkazem na ochranu dítěte, které musíme respektovat, žádné informace nebudu poskytovat,“ sdělila státní zástupkyně Jana Kranzová.

Očima právníka: Byl to únos?!

Je trestně odpovědný i člověk, který s dítětem do ciziny odcestoval? „Pokud si byl vědom, že se jedná o únos, přesto s dítětem do ciziny odjel a tím se na únosu podílel, pak je trestně odpovědný,“ sdělil Blesku renomovaný pražský právník JUDr. Jan Černý. „Za únos dítěte by dotyčnému hrozily až tři roky vězení. Jiná situace by byla, kdyby mu někdo z rodičů dítě svěřil do péče s tím, že například zrovna nemá čas a bude rád, když se o něj postará, a on by ho pak vzal s sebou do ciziny. V tom případě by trestný čin nespáchal,“ dodal.

Jablko sváru

Spor o výchovu Tomáška se rozhořel mezi jeho otcem Tomášem Figurou a matkou Renatou Figurovou. Figura zažádal o rozvod. Protože se ale s Renatou nedohodl na výchově dítěte, dosud neproběhl. Strana otce tvrdí, že mu matka nechtěla syna dávat na soudem určené návštěvy. Navíc neskrýval své zděšení, že chlapec ve třech letech téměř nemluvil. Strana matky zase, že Figura syna a Renatu týral. „Dítě chce do své péče jen proto, aby zakryl svůj vlastní trestný čin,“ tvrdí matka Figurové.

Stížnost na státní zástupkyni

Předseda České advokátní komory Vladimír Jirousek upozornil nejvyššího státního zástupce, že státní zástupkyně z Kroměříže Petra Dušková porušuje právo obhajoby a povinnost mlčenlivosti. V průběhu vazebního zasedání 6. září před Okresním soudem v Kroměříži advokátovi Michalu Halvovi v soudní síni proti jeho vůli z rukou odebrala soudní spis, několik minut si ho prohlížela a pročítala. Ve spisu byly listiny, které mu předala Tomáškova matka Renata Figurová, a jeho poznámky k obhajobě. „Nejvyšší státní zastupitelství obdrželo podnět předsedy České advokátní komory. V současné době podnět prošetřujeme, proto zatím nemůžeme informovat o výsledku. Mohu ale dodat, že tento podnět nebereme na lehkou váhu,“ uvedl Mgr. Petr Malý, tiskový mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství.

Od pátrání k nalezení

29. 6. 2018
Vyhlášeno pátrání po Tomáškovi.


27. 8. 2018
Heidi musí na výslech kvůli nezvěstnému prasynovci.


29. 8. 2018
Zmizela i matka Tomáška.


4. 9. 2018
Zásahová matka si došla pro matku čtyřletého chlapce.


6. 9. 2018
Soud poslal Petru Figurovou do vazby.


7. 9. 2018
Na popud Blesku se do případu vložilo ministerstvo sociálních věcí a nařídilo kontroly sociálek.


7. 10. 2018
Tomášek je na české ambasádě v Jakartě.

Fotogalerie
10 fotografií