Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Signal festival rozzáří Prahu! 10 nejlepších instalací, které stojí za to vidět

/
  • Signal festival 2018
    11. října 2018 ● 17:10

    Festival světla Signal je po roce zpět. Pro letošní ročník přichází s řadou novinek, novými místy i nesvětelnými instalacemi. Redakce Blesk.cz pro vás vybrala deset zajímavých novinek, které si mezi 11. a 14. říjnem rozhodně nesmíte nechat ujít.

  • 1.

    216 prepared dc-motors

    Signal festival letos přesáhl hranice, které si stanovil, a vrhl se i do nesvětelných instalací. Z několika z nich, které jsou po metropoli rozmístěny, doporučujeme velkolepou kartonovou instalaci, kde si i obdařený basketbalista bude připadat jako prcek. Švýcarský umělec Zimoun představuje v rámci SIGNAL festivalu v Hauch Gallery instalaci z 216 kusů stejnosměrných motorů, vatových kuliček a kartonových krabic o rozměrech 70 x 70 x 70 cm. Navíc tuhle instalaci si můžete užít i po konci festivalu, a to až do 21. října.

    Kde? Huach Gallery, Pobřežní 20A, Praha 8

    Signal festival 2018
    Autor: Signal festival

  • 2.

    Stratum

    Pokud vás lákají interaktivní instalace, v Mahlerových sadech objevíte přes devadesát kovových totemů, které se na přání návštěvníka postupně rozsvěcují a zhasínají. Jedná se o práci francouzského studia Chevalvert. Vše budete ovládat jen pohybem své ruky nad ovládacím panelem, kdy si budete připadat jako už vystudování žáci Bradavické školy čar a kouzel. 

    Kde? Mahlerovy sady, Praha 3

    Signal festival 2018
    Autor: Signal festival

  • 3.

    SSSSSSpace

    Letos objevíte poprvé instalaci v Riegrových sadech kousek od památníku Sokola. Právě tato instalace vznikla na počest ke 150. výročí založení této sportovní organizace. Tato instalace nabídne k vidění řadu technik – světlo i streetartové umění. Těšit se tak můžete na animovanou 3D projekci, která představuje i možnou utopickou představu budoucnosti streetartu.

    Kde? Riegrovy sady 

    Signal festival 2018
    Autor: Signal festival

  • 4.

    Nebe na Zemi

    V centru zažijí návštěvníci Signal festivalu doslova nebe na zemi. Světelná instalace ve dvoraně Clam-Gallasova paláce v podání Richarda Loskota s UAII studiem přenese Pražany přímo do oblak, aniž by museli vystoupat k nebi. Barevné bouřkové mraky jsou jako pěna, že je možné se jich i dotknout. Atmosféru pak dotvoří hudební podklad se znělými basovými tóny.

    Kde? Clam-Gallasův palác, Praha 1

    Signal festival 2018
    Autor: Signal festival

  • 5.

    O stádnosti

    Jak už jsme zmínili u prvního listu rad, Signal festival nabízí řadu novinek, které nejsou jen o světle. Další takovou objevíte na Ovocném trhu v centru. Umělec Ivan Kafka zde rozmístil desítky směrových značek, které budou líbivé zvláště pro lidi s obsedantně kompulzivní poruchou. A to proto, že budou všechny úhledně srovnané. Světlo se tady pak odráží od reflexní fólie, které se s pohybem sem a tam mění a dotváří zajímavou podívanou na symetrický celek.

    Kde? Ovocný trh, Praha 1

    Signal festival 2018
    Autor: Signal festival

  • 6.

    Iris

    Pokud máte rádi instalace, které kombinují světlo a zvuk, doporučujeme zamířit do pražského Klementina. Ve zdejší kapli objevíte tvorbu amerického studia SOFTlab. Instalace navíc reaguje na pohyb návštěvníků, kdy se zrcadla otáčí. Kapli si tak rázem můžete prohlédnout úplně z jiných úhlů pohledu, tak jak jste ji ještě nespatřili. V sestavě zrcadel v pohybu zahlédnete nejen části Zrcadlové kaple, ale i tváře lidí a detaily, které byste za jiných okolností třeba nezahlédli.

    Kde? Zrcadlová kaple Klementina, Praha 1

    Signal festival 2018
    Autor: Signal festival

  • 7.

    Neon

    Atrium na Žižkově zase nabídne neonovou podívanou, kterou v Praze v dnešní době potkáte výjimečně. Éra neonu, která frčela za první republiky, už je sice pryč, ale díky Michalu Škapovi se zase vrací. Instalace tří postav navazuje na historii Atria na Žižkově, na tragická období morových epidemií a válek a na upínání se obyvatelstva k víře. 

    Kde? Atrium na Žižkově, Praha 3

    Signal festival 2018
    Autor: Signal festival

  • 8.

    Horizont

    Bádání nad tím, co je skutečné a co je jen iluze, zažijete v Riegrových sadech. Tomáš Ullrich a Ivo Louda zkoumají hloubku virtuálního prostoru a zvuku. Instalace je záměrně nepřirozeně deformovaná tak, aby působila virtuálním dojmem. To vše je řízeno pomocí elektronického ovládání snímači vzdálenosti a hluk. A pokud se sem vypravíte v pátek, můžete zažít lekci znakového jazyka ve tmě. 

    Kde? Riegrovy sady, Praha 3

    Signal festival 2018
    Autor: Signal festival

  • 9.

    Gateway

    Letos nově objevíte Signal instalace i ve vzdálenějších místech od centra, než je jen Karlín nebo Vinohrady. V Kampusu ČVUT v Praze 6 objevíte světelný most spojující tramvajovou zastávku s Národní technickou knihovnou a budovou Fakulty architektury. Interaktivní instalace se probouzí se vstupem návštěvníků dovnitř, kdy se světlo chvěje s každým dalším krokem.

    Kde? Kampus ČVUT, Praha 6

    Signal festival 2018
    Autor: Signal festival

  • 10.

    Neonové jídlo

    A poslední tip se netýká žádné instalace. I když – jak se to vezme. Zábavná podívaná to bude taky. A navíc potěšíte i chuťové pohárky. V Žofíně totiž můžete okusit nejrůznější jídlo a pití, které bude ve tmě svítit a hrát nejrůznějšími barvami. Podávat se budou neonové wafle, zmrzlina, donuty, makronky. Pokud se bojíte chemie, není důvod. K osvětlení je použitý vitamin B2, který pod UV světlem fluoreskuje.

    Kde? Žofín, Praha 1

    Signal festival 2018
    Autor: Signal festival

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy