Festival Landscape si klade za cíl upozornit město na místa, která by stála za to opravit a dát do pořádku. Na nich architekti vybudovali jejich možnou budoucí podobu. A jedním z těch míst bylo i pojetí příkrého schodiště u karlínského přívozu. 

Rozkmotření městských částí

Právě schodiště u karlínského přívozu vyvolalo rozruch ve společnosti už před dvěma lety. Tehdy prostřednictvím „partyzánské“ akce zástupci úřadu Prahy 7 svépomocí vybudovali u původního příkrého kamenného schodiště provizorní zábradlí a o pár desítek metrů dál i schody na valu, aby lidé nemuseli vybíhat kopec.

„Dva roky si naši senioři stěžovali, že si na Karlínském břehu netroufají po schůdcích vyjít nahoru a že jsou nuceni jet opět přívozem zpět,“ vysvětloval starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě) své počínání. Starosta Prahy 8 už však nadšený nebyl. Jedná se o nelegální černou stavbu, která nebyla řádně schválena. Je třeba ji zrušit a přestavět,“ stojí si za svým Roman Petrus (ČSSD).

Ovšem vybudování schodiště v rámci festivalu Landscape Petruse už nepobouřilo. „To je jiný případ. Jedná se o dočasné umělecké dílo, které bude posléze odstraněno,“ vysvětloval. Dokonce dodal, že je i rád, že magistrát někdo upozorní, aby se tímto místem začal zabývat.

Video
Video se připravuje ...

Schodiště na karlínském břehu vzniklo kvůli festivalu Landscape Eva Fornálová

Profesionální práce vs. amatérské nadšení

Landscape festival oproti počinu radních Prahy 7 vytvořil pevnou konstrukci, na jejíž výstavbě se podíleli i architekti. Nynější využitelné zábradlí se dá jen těžko srovnávat s lanem protaženým mezi kůly, které vytvořili nadšení radní opačného břehu. Pro porovnání tady zůstalo i to původní.

Tato instalace vzešla z diskuse mezi organizátory festivalu, odbornou veřejností, obyvateli Karlína a podnikatelskými subjekty, které v Karlíně působí. Realizována pak byla ve spolupráci s architektonickým studiem H3T,“ prozrazuje Jakub Hepp, koordinátor Landscape festivalu.

Praha 7 se ale necítí zahanbena.Je to sympatické dočasné zlepšení. Bohužel však stále čekáme, až magistrát zajistí definitivní bezpečné zábradlí pro pasažéry přívozu,“ shodl se v tomto případě Čižinský s názorem starosty Prahy 8. Prioritou pro městské části je najít trvalé řešení.

Fotogalerie
14 fotografií