Děti, které seděly na zadním sedadle, měly být uvnitř uzamčeny, otec jim sebral i mobily. I když si šílený plán nakonec rozmyslel, čelí teď u Krajského soudu v Brně obžalobě z braní rukojmí s perspektivou až 12 let ve vězení.

„Okamžitě jsem volala na policii,“ vypověděla u soudu Markéta U. (40). Třiačtyřicetiletý Jindřich U., absolvent několika vysokých škol, pedagog i marketingový specialista pracující pro zahraniční firmy, prý trpěl stresem z uvadajícího vztahu a milionových dluhů rodinné firmy, kterou jeho choť zdědila po rodičích.

V minulosti už vyhrožoval sebevraždou, léčil se u specialistů, užíval antidepresiva. Často prý zažíval stavy, kdy si z dění kolem sebe nic nepamatoval.

SMS přišla až po dvou hodinách

Od loňského děsivého plánu nakonec upustil. Společně s dcerkami pak pokračoval ve výletu, zatímco matka zalarmovala policii. Holky měly dvě hodiny vypnuté mobily. Až pak přišla od starší zpráva, že jedou dál,“ popisovala Markéta U. dlouhé chvíle nejistoty.

Manžela odvezla po návratu domů policie k výslechu. Holky seděly v kuchyni, zaskočené. Starší mi řekla, že taťka měl zase stav, kdy se neovládal, že říkal, že chce vjet na nějaký přejezd. Mladší dcera mi přiznala, že měla strach.“

Řeči o smrti, to byla chyba

Obžalovaný popřel, že by dcerám bránil v pohybu a v autě je uzamkl. Jen je požádal, aby mobily uložily u něj vpředu. Osudové věty ale přiznal. „Řekl jsem dcerám, že kvůli rozpadu rodiny se mi nechce žít, že bych nejraději sjel na nějaký přejezd. Byla to chyba. Neměl jsem před dětmi o své smrti vůbec mluvit. Ale jim bych nic neudělal,“ uvedl v soudní síni.

I když přiznal dlouhodobé psychické problémy, jeho manželka za dvanáct let trvajícího manželství nikdy neviděla jedinou lékařskou zprávu. „Ne, nikdy mi nic neukázal. Vím jen, že jezdil za nějakou specialistkou do Jablonce,“ přiznala na dotaz soudkyně Dagmar Bordovské.

Pro výsledek procesu, kdy muži hrozí za braní rukojmí vysoký trest, budou podle všeho rozhodující posudky znalců z oboru psychologie a psychiatrie.

VIDEO: Muž chtěl v Praze spáchat sebevraždu, zachránili ho strážníci.