Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Prosím o odpuštění za tyto hříchy,“ žádá papež v Irsku. Ať rezignuje, oponuje arcibiskup

Autor: ČTK - 
26. srpna 2018
13:19

Papež František v neděli požádal o odpuštění za „skandál a zradu“, kterou cítily oběti sexuálního obtěžování katolickými kněžími. K zajištění „pravdy a spravedlnosti“ pro oběti je podle něj potřeba „pevných a rozhodných“ kroků. Papež to prohlásil během druhého dne své návštěvy Irska, když promluvil k věřícím v poutním místě Knock.  Bývalý vysoce postavený představitel Vatikánu, arcibiskup Carlo Maria Vigano obvinil papeže Františka, že dlouhých pět let věděl o podezřeních ze sexuálního zneužívání, kterých se údajně dopouštěl bývalý americký kardinál Theodor McCarrick. Hlavu katolické církve vyzval k rezignaci.

Během první papežské návštěvy Irska za téměř 40 let se František v sobotu v soukromí setkal s osmi oběťmi sexuálního obtěžování. „Neexistuje nikdo, koho by nezasáhly příběhy mladých lidí, kteří se stali oběťmi zneužívání, byli okradeni o jejich nevinnost a zanecháni napospas zjizvení,“ prohlásil dnes papež před desítkami tisíc lidí, kteří se shromáždili na západě Irska. „Tato otevřená rána nás nutí k tomu být pevní a rozhodní při hledání pravdy a spravedlnosti. Prosím o odpuštění za tyto hříchy a za skandál a zradu, kterou pocítili mnozí lidé v Boží rodině,“ dodal a vysloužil si potlesk přítomných.

List The Irish Times ohodnotil papežova dnešní slova jako mnohem silnější než ta, která pronesl v sobotu během prvního dne návštěvy Irska. Tehdy na státní recepci, které se zúčastnily i některé z obětí zneužívání, uvedl: „Nemohu opomenout vážný skandál v Irsku, kterým je zneužívání mladých lidí členy církve, kteří měli na starosti jejich ochranu a vzdělání.“ A dodal: „Selhání církevních úřadů... adekvátně řešit tyto hanebné zločiny po právu vyvolalo pobouření a zůstává zdrojem bolesti a hanby katolického společenství. Já tento postoj sdílím,“ dodal.

Na závěr své návštěvy Irska bude papež odpoledne sloužit mši pod širým nebem v dublinském parku Phoenix. Očekává se, že se jí zúčastní až půl milionu lidí.

Arcibiskup vyzvývá papeže k rezignaci

Arcibiskup Carlo Maria Vigano tvrdí, že papež věděl o podezřeních ze sexuálního zneužívání, kterých se údajně dopouštěl bývalý americký kardinál Theodor McCarrick. V 11stránkovém prohlášení zveřejněném během papežovy návštěvy Irska Vigano rovněž hlavu katolické církve vyzval k rezignaci, uvedla agentura Reuters.

Papež přijal rezignaci kardinála Theodora McCarricka, jednoho z předních představitelů katolické církve v USA, teprve letos v červenci. Bývalý washingtonský arcibiskup se stal terčem obvinění ze sexuálního zneužívání dětí a mladých mužů.

"Papež František opakovaně vyzýval k absolutní transparentnosti církve," napsal Vigano, který byl v letech 2011 až 2016 papežským velvyslancem ve Washingtonu a současného papeže kritizoval již v minulosti. "V této mimořádně dramatické chvíli pro církev musí uznat své chyby a v souladu s proklamovaným principem nulové tolerance musí být papež František tím prvním, kdo půjde příkladem kardinálům a biskupům, kteří kryli McCarrickovo zneužívání, a spolu s nimi rezignuje," dodal.

Jak arcibiskup Vigano uvedl, Františkovi o obviněních proti McCarrickovi říkal již v červnu 2013 po jeho zvolení papežem. Své nynější prohlášení Vigano zveřejnil v několika médiích v Spojených státech a v Itálii. Vatikán zatím nijak nereagoval.

Papež je v posledním roce pod velkým tlakem kvůli sexuálnímu zneužívání nezletilých kněžími v minulosti a kvůli zakrývání těchto zločinů některými místními církevními představiteli. V pondělí Vatikán zveřejnil dopis, v němž se papež v několika jazycích omluvil za to, že církev zneužívání léta ignorovala. Ne všichni ale papežovu omluvu přijali.

proste_obcan ( 26. srpna 2018 15:50 )

Spíš by se měl omluvit svým věřícím za to že sem zve jejich vrahy. Nevím jestli to dělá z naivity, záměrně nebo jen ze slaboštví a strachu ale výsledek bude stejný. S papežovým požehnáním jsou do evropy zváni, voženi a dokonce samotnou církví podporováni lidé kteří nerespektují naši kulturu. Lidé pro které je vražda křesťana dobrá věc! Nechápu proč se do čela církve dostávají takoví zaprodanci a slaboši. Má snad být církev útulkem a útěchou neschopných slabochů kteří nedokážou bránit ani sami sebe? K čemu taková církev potom je, když vede své ovečky do záhuby?!

sores ( 26. srpna 2018 14:37 )

Jaképak odpuštění, prznění dětí se nedá přeci odpustit! Proč je ten jejich bůh nepotrestal za ty svi.ná.r.ny sám ??? Kněží už v dávných časech byli pr.a.s.ata a chudina jim věřila. Jsou to zrůdy, upálit je!!!

jajas ( 26. srpna 2018 13:40 )

A je to tady zase! Poprosí za odpuštění a všechno je podle něj v pořádku! By mně zajímalo, jak zjistí, že bylo odpuštěno. To mu jako bůh napíše smsku nebo co?

Zobrazit celou diskusi