Na svůj první sběr odpadků si sice nevzpomíná, ale za svůj život jich posbíral nespočet. „Zato si pamatuju, kdy jsem poprvé někde nechal odpadek. Mohly mi být tak 4 roky. Chodili jsme s prababičkou okruh po lese,“ rozpovídal se o tom, že se nenarodil osvíceným tvorem, který by vždy bojoval za čistou krásnou přírodu.

Odpadkový kámen

„Po cestě jsme měli kámen, co vypadal jako oplatka. Vždycky jsme tam s prababičkou jedli oplatku. Byl to každodenní rituál. A vedle byl takový kámen, kterému jsme říkali odpadkový. A pod ten jsme dávali ty obaly. Hrozné, co,“ popisoval, jak mu prababička nebyla zrovna dobrým vzorem.

Babička mě naopak učila odpadky v lese sbírat a rozčilovala se nad tím, jak víkenďáci odhazují po lese obaly od bonbónů a další odpadky. Kdy jsem poprvé něco sebral, si nepamatuju. Ale doopravdy mě do toho vtáhli až moji přátelé na Koh Lipe v Thajsku. Tam se to nějak stalo, jak jsme viděli odpadky přicházet den co den s každým přílivem,“ vysvětlil, že se snaha o lepší prostředí zrodila až v době, kdy viděl hrůzné dopady společnosti, která nad odpadem nepřemýšlí.

»Nepropadám negativitě«

Negativitě ale rozhodně nepropadl. „Vidím to optimisticky. Poměrně málo lidí dneska odhazuje odpadky na ulici nebo v přírodě. Věřím, že s tím budeme mít v Česku čím dál méně práce. Mně je jedno, čí je to bordel. Je tam. A my ho tam nechceme,“ říká Jan, který založil v česku odnož Trash Hero Praha, kteří se vydávají v žlutých tričkách, s rukavicemi a pytli na sběr odpadků na vlastní pěst.

Video
Video se připravuje ...

Dobrovolníci vyčistili smíchovský břeh Vltavy u železničního mostu Eva Fornálová

„Doufám, že naše úklidy inspirují některé lidi, aby svoje zvyky poupravili. Nejdůležitější je omezit svoji vlastní spotřebu. Když na úklidu Trash Hero vyprošťujete už sedmdesátý čtvrtý igelitový sáček ze zeleného lesního porostu, příště si v supermarketu rozmyslíte, jestli ty rajčata opravdu potřebují zvláštní igeliťák. A když už igeliťák mám, nemusím ho vyhodit, hned jak přijdu z obchodu. Dá se použít i opakovaně. Stačí o tom trošku přemýšlet. Jsme přece ta nejchytřejší zvířata. Věřím, že na to lidi přijdou,“ usmívá se Jan.

»Nejsem ekomaniak«

Jak už napovídá jeho dětství, jeho snem nebylo být ekologem. A ani ho sběr odpadků neživí. „Jsem instruktor freedivingu. Učím lidi plavat pod hladinou na nádech. A když jsme pod hladinou v moři, a kolem korálů a ryb plavou igelitky a použité plíny, člověku to přijde líto,“ prozrazuje Jan, že ho jeho profese k tomuto dobrovolničení přivedla sama. „Lítost nestačí, je potřeba pro to něco dělat.

A co vy? Chtěli byste mít Prahu čistou a bez odpadků? Stačí přiložit spolu s Honzou a Odpadkovými hrdiny ruku k dílu na některém z jejich úklidů. Pořádají je každý týden. Ten největší plánují na 15. září: „Celá planeta je posetá odpadky, a když s tím nic neuděláme, bude to jenom horší. Proto vznikl Celosvětový úklidový den. Je to něco jako Ukliďme Česko, ale na celém světě najednou, v jeden den. 150 zemí. 380 000 000 lidí. Jeden cíl: Čistá planeta. U nás chceme zapojit půl milionu lidí. Čím víc lidí se přidá a zaregistruje svoje úklidy na webu SvetovyUklid.cz, tím čistší bude naše Země,“ dodává usměvavý Honza a jde zase sbírat odpadky. Tento týden ve středu na Letné.

Takto uklízí Jan metropoli s dalšími dobrovolníky:

Fotogalerie
33 fotografií