Labutí zátoka, jak Pražané nazývají smíchovskou pláž obývanou desítkami bílých krásek, je vyhledávaná zamilovanými páry a rodinami, které zdejší ptactvo krmí. Vyhledávané místo se však mění na skládku plnou PET lahví, plechovek od piv a sladkých nápojů a obalů od brambůrků a pizzy. Přitom kontejnery na tříděný odpad stojí o pár desítek metrů dál u vstupu na navazující udržovanou Smíchovskou náplavku. 

Dobrovolníci z Trash Hero si protentokrát posvítili právě na břeh řeky Vltavy. „Pláž u železničního mostu na smíchovské náplavce je krásné místo. Mám rád řeku i labutě. Odpadků je tam hodně, a podle nás tam nemají co dělat. Ale mluvit o tom nestačí. Je potřeba přiložit ruku k dílu,“ vysvětluje zakladatel českého Trash Hero Jan Bareš.

Příliv nových nadšenců

Stačí jen vytvořit pod hlavičkou facebookové stránky Trash Hero událost a lidé už se kupí. „Někteří s námi uklízí třeba už popáté, další se nově přidávají. Mám z toho radost, že jim není jejich okolí lhostejné,“ těší se Jan při samotném sběru, kam ve čtvrtek odpoledne přišly tři desítky nadšenců. Na sběr dostali od Honzy rukavice a tašky a šlo se na věc.

Video
Video se připravuje ...

Dobrovolníci vyčistili smíchovský břeh Vltavy u železničního mostu Eva Fornálová

„Na akci mě zlanařila kamarádka, která už takhle uklízet okolí byla. A říkala jsem si, že proč nepřiložit ruku k dílu, když mám volný večer, alespoň dělám něco záslužného,“ těšila se z dobrovolničení Iva. Dobrá nálada panovala po celou dobu. Dobrovolníci si vzájemně pomáhali a radili, co a jak. Mezi keři pak objevovali nejen plastové lahve, plechovky, ale i injekční stříkačku. 

Je to zábava!

Uklízení odpadků zní možná některým lidem jako hnus, a proč by to tak asi někdo dělal dobrovolně... ale vlastně jsou to moc fajn akce, kde se sejdou super lidi. Když společně uděláme kousek Prahy hezčí, máme radost. Pak si sedneme do parku s vínem a užíváme si zaslouženou pohodičku,“ vysvětluje Bareš.

Další úklid:

Pokud máte chuť zapojit se do dalších úklidů, už brzy budete mít příležitost. „Ve středu 22. srpna budeme s Trash Hero uklízet na Letné. A pak 15. září se přidáváme k celosvětovému úklidu,“ prozradil Jan Bareš. Pro nadcházející události stačí sledovat facebookovou stránku Trash Hero Praha.

Fotogalerie
31 fotografií