Zahrádkářství se brzy stane drahým koníčkem. Zelenina, keře a ovoce potřebují pravidelně zalévat. A to vyjde v Praze draho. Jen několik kolonií má přístup k užitkové vodě a zbytek Prahy musí používat vodu pitnou.

Zkušení Pražané mají na zahrádkách připravené barely a vany pro dešťovou vodu, ale kvůli nedostatku vláhy jsou nuceni používat vodu z vodovodů: „Máme zahradu velkou asi jeden hektar a kvůli suchu proto zaléváme jen to nejdůležitější. Květiny, keře a stromy. Nedávno nám přišel účet za červenec a je tak vysoký jako za celý minulý rok,“ říká Marta Pawlicová, mluvčí Svazu českých zahrádkářů.

Jarní příprava

Podle ní sucho nejvíce odnesly ovocné stromy. Plodů bylo poměrně mnoho, ale velice malé. Maliny a jahody bylo potřeba pravidelně zalévat, jinak uschly: „Podle prognóz měla být letošní sezóna skvělá. I jaro se vydařilo, ale ta sucha nám vůbec nepomohla,“ vysvětluje Pawlicová.

Ilustrační foto: pražské zahrádkáře trápí sucho.
Autor: Martin Pekárek

Brambory a mrkve vyrostly pěkně. Může za to vydařené jaro a dostatek srážek během podzimu a zimy. Pražané jsou již poučení z předchozích suchých let, a tak začínají s přípravou zahrádky brzo na jaře. Vybírají i takovou skladbu rostlin, která lépe přečká parné léto.

Na vinicích vyčkávají

„Docela mě to překvapilo, ale zasazují se topinambury. Rostlina podobná bramborám, co výborně chutná. Vrací se i původní české druhy rajčat. Startky a stupická rajčata. Mají sice slabší slupku a nižší trvanlivost než cizí druhy, ale lepší chuť,“ usmívá se Pawlicová.

Vinaři naopak hlásí, že o počtu lahví budou rozhodovat následující dva, tři týdny: „Rostliny mají ještě dostatek vody z minulých let. Jsou ale místa, kde začíná viditelně docházet. Nyní jde veškerá vláha a živiny do hroznů. Letos spadlo asi 160 milimetrů vody a to je málo. Rozhodující budou další týdny,“ říká Tomáš Osička z vinařství Salabka.

Fotogalerie
6 fotografií