S uvolněním Androidu Pie se nejnovější verze Androidu dočkali majitelé Pixelů a také ti, kteří používají Essential Phone. Jaký tedy bude Android Pie? V prvé řadě se systém bude chtít přizpůsobit vašim potřebám. Režim Adaptivní baterie se bude učit, které aplikace používáte nejčastěji, a právě těm umožní čerpat energii i na pozadí. Aplikace „jen do počtu“ na pozadí nemilosrdně ukončí. Adaptivní jas displeje si zase bude pamatovat vaše preference pro různě osvětlená prostředí. Nastavit jas na sluníčku na maximum, umí kde kdo, ale jinak je automatická regulace jasu často stále neprobádaným územím.

Novinkou jsou tzv. akce aplikací. Android Pie bude predikovat, co s ním chcete dále dělat (podle dřívějšího používání), a k tomu vám systém nabídne vše potřebné. Pokud např. pojede autem do práce, jako vždy ve stejný čas, telefon vám nabídne otevření Google Map a ještě vám k tomu pustí hudbu na pozadí.

TIP: Takový bude Android P - Zatím jsme napočítali 15 novinek

Poměrně radikální změna zasáhla i softwarové ovladače pod displejem. Domovská klávesa a tlačítko posledních aplikací bylo sloučeno v jedno. Pokud chcete zobrazit živý náhled všech spuštěných aplikací, je třeba po Home buttonu přejet prstem nahoru. Další změny se týkají správy zvuků, systémových notifikací či oficiální podpory výřezů v displeji. Podstatné systémové novinky jsme shrnuli v tomto článku. Na některé funkce si však počkáme až na podzim, zejména na Digital Wellbeing (doba používání jednotlivých aplikací) a Slices, tedy jakýchsi „kousků“ aplikací, které se mohou zobrazit v úplně jiné aplikaci.

TIP: Google všem výrobcům - dva výřezy v displeji jsou opravdu maximum

Finální verze Androidu 9.0 Pie se sice již dnes dostala na první modely, nejnovější verze Androidu však čeká ještě dlouhá pouť. Bude trvat ještě několik měsíců, než se systém aktualizacemi dostane do stávajících smartphonů. Často jsou na vině sami výrobci, kteří si Android svými nadstavbami upravují k obrazu svému, což pro uživatele znamená dlouhé čekání. Nezbývá nic jiného, než doufat, že se Android Pie rozšíří na trhu rychleji, než loňské Oreo. To se dostalo na 10% podíl až letos v červenci...