Před domem, kde ve filmu bydlela rodina Škopkových s Helenou Růžičkovou v čele, se zastavují turisté a jen zírají. Chalupě chybí okna v druhém patře a ze dvora je slyšet stavební ruch. Dům totiž prochází rekonstrukcí. Předělává se celé podkroví, na půdě pod střechou ve všední den i přes velká vedra pracují zedníci.

Už nyní turisté dům Škopkových kvůli novým oknům nepoznávají a za chvíli budou mít těžké rozpoznat i dům protějších sousedů Konopníkových. Z původní podoby totiž zůstala jen zelená vrata.

Po letech čekání se nakonec podařilo najít nové majitele pro dům Konopníkových. Koupila si ho mladá rodina, která z něj udělala nedobytné sídlo. Přes vysoké zdi, které vedou kolem celého baráku, už zvědaví lidé nevidí už nic.

Za 35 let jiná vesnice

Rodné Hoštice Zdeňka Trošky (65) už zkrátka nejsou to, co bývaly. Režisér trilogie je má ale stále před očima. „Po 35 letech od natočení Slunce, seno, jahody – 19. července padla první klapka – je to, jako by to bylo nedávno. To tak rychle uteklo, že to snad ani není možné,“ svěřil Blesk.cz Troška.

Zákaz vstupu do kravína

Kravín hoštických družstevníků, ve kterém prováděli pokus s vyšší dojivostí a muzikou, se rozpadal, už když Troška natáčel pokračování prvního dílu trilogie. Současný majitel JZD se sice snaží celý zemědělský komplex udržovat a z okolních budov udělal skanzen socialistických družstevníků, kravín ale už sotva někdy opraví. Náklady na renovaci objektu by byly příliš vysoké. Budova je v havarijním stavu, malby z filmu na fasádě blednou a dovnitř nemá veřejnost přístup.

Jelen sešel

Turistům, kteří do vesničky poblíž Strakonic přijedou, na návsi padne do oka jako první dům s jelenem. Zvíře je na fasádě starého patrového objektu stále nepřehlédnutelné. Dnes je kolem malby vidět jiný odstín fasády, valéry barev na zvířeti jsou vybledlé, z domu opadává omítka a působí zanedbaně.

 

VIDEO: Jak se změnily Hoštice po filmování slavné trilogie? To se nemělo stát!

 

Fotogalerie
26 fotografií