Některá stanoviště s nádobami na tříděný odpad ve veřejném prostoru Karlína nahradily sběrné nádoby, které jsou umístěné přímo uvnitř domovního vybavení. Úřad Prahy 8 tento krok vysvětluje tím, že Karlín je jednou z nejhezčích čtvrtí metropole, proto se tu nastolil režim, který je běžný na území Pražské památkové rezervace.

Bezplatným umístěním nádob do karlínských domů má dojít ke zkrášlení zdejších ulic, které budou zároveň čistější. Díky bližšímu umístění popelnic má být zároveň třídění odpadu pro místní obyvatele komfortnější. Místo některých stanovišť mohla navíc vzniknout nová parkovací místa.

Zrušená stanoviště s nádobami na tříděný odpad vytipovali zaměstnanci radnice, magistrátu a svozové společnosti IPODEC. Celkem došlo k odstranění 12 míst s popelnicemi ve veřejném prostoru. V Karlíně však mají ještě letos vzniknout tři podzemní kontejnerová stání. Jedno bude v lokalitě Sokolovská – Karlínské náměstí, další v lokalitě Křižíkova – Urxova a poslední v Molákově ulici.

Další rušení popelnic na tříděný odpad ve veřejném prostoru se v Karlíně neplánuje. Obyvatelé mají stále možnost žádat o umístění separačních nádob do svých domů. Pro tyto účely slouží speciální formulář.