Mint market není v Praze žádnou novinkou. Právě na Karlově náměstí tyhle designové trhy proběhly přesně před rokem. Nyní se vrátily a slaví úspěch. Tamější stánky jsou v obležení Pražanů, kteří přehrabují kousky šatů tuzemských tvůrců. A ti, kteří zrovna nevybírají, piknikují s jídlem na trávě, zatímco si vychutnávají hudbu z pódia.

Rozhodně to stojí za to. Na akci jsme narazili náhodou, když jsme vystoupili na zastávce. Tak jsme tu zůstali dýl, než jsme čekali,“ pochvalovala si ruch v parku Veronika. Akci posunula o level výš i velká hudební stage, na které během dne vystupují kapely z festivalu Praha žije hudbou, který má po metropoli hned několik koncertních míst. „Je to perfektní nápad. Spojit to,“ chválil spojení obou akcí návštěvník Karel.

Mint market nejen o módě

Přestože akce nese celý název Mint Prague fashion market, na akci nebyly k dostání pouze módní kousky a oblečení, jak by člověka napadlo. Ve stáncích narazíte například na dětské knihy, nádobí, pexeso i mýdla. Vše z rukou zlatých českých ručiček. „Návrháři se nám hlásí sami a my z nich poté vybíráme tak aby byla zaručena kvalita a podle kapacitních možností,“ vysvětlovala výběr designérů mluvčí Mint marketu Kateřina Pletichová. Na Karlově náměstí se tak letos sešlo na 84 tvůrců.

Video
Video se připravuje ...

Na Karlově náměstí je živo. Mint market jej oživil desítkami stánků s designovými kousky. Eva Fornálová

Ceny na trhu

Přestože může pod návalem lidí akce vypadat tak trochu jako bleší trh, ceny jako na blešáku tady rozhodně neobjevíte. Doporučujeme si vzít s sebou větší obnost hovosti, abyste měli na nákupy i na občerstvení. Pro představu, malované pexeso koupíte za 120 korun, letní šaty okolo 1000 korun, ručně vyráběné kabelky za 700 korun, kojící korále za 330 korun, nebo jeden hrneček za 170 korun.  

Zpátky na tržnici?

Mint market v posledním roce neustále střídá své útočiště. Původně si jej můžete pamatovat z holešovické tržnice, kde ožíval každý víkend. „Haly, ve kterých se konal MINT market už nejsou volné, nicméně přeci jen je dost možné, že se tam letos ještě vrátíme,“ naznačovala Pletichová, že se máme ještě na co těšit.

Přestože akce za posledních několik měsíců vystřídala různá útočiště, jako například Kotvu, Hybernskou a teď Karlovo náměstí, myšlenka zůstává stále stejná. „Snažíme se organizovat trhy v jejich původní podobě, kdy jsou místem lidského setkávání se  tvůrců, návštěvníků a mělců. MINT markety jsou alternativou k nakupování v nákupních centrech - na rozdíl od nich zde návštěvníci najdou originální výrobky s příběhem, které byly vyráběné s láskou, lokálně a s minimální ekologickou zátěži,“ vysvětlovala Pletichová, že tuhle ideu se snaží udržet dodnes.

Fotogalerie
39 fotografií