Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Do jaké historické doby patříte podle znamení zvěrokruhu? Berani do pravěku, Lvi na královský dvůr

/
  • Do jaké historické doby patříte podle znamení zvěrokruhu?
    Do jaké historické doby patříte podle znamení zvěrokruhu? (istock.com)
    13. dubna 2024 ● 06:00

    Zkuste se zamyslet nad tím, do jaké historické doby byste se chtěli podívat a jaké oblečení by se vám líbilo mít na sobě. Jaký jste typ? Patříte do renesance, baroka, empíru či romantismu? Pojďme se pobavit přiřazením jednotlivých znamení zvěrokruhu k historické době, století či stylu, který by se k danému zrozenci nejvíce hodil. Jaké by tam kdo mohl vykonávat povolání nebo co by mohl mít na sobě a co by mu nejvíce slušelo?

    Možná vás překvapí, jak to na vás bude sedět!

  • 1.

    Beran (21. 3. – 20. 4.)

    Beran
    Beran
    Autor: istock.com
    Beran je svým založením lovec, bojovník a dobyvatel. Je prudký, impulzivní, jde si tvrdě za svým, nebojí se rizika a dokáže přežít i v tvrdých podmínkách. Proto by se nejvíce hodil do pravěku k lovcům mamutů, případně mezi domorodé kmeny či národ tvrdých Vikingů. Je to bojovník s mečem, který se nezalekne nepřátel ani krveprolití. Takže Berany můžeme bez obav poslat do válečného období, do doby nelítostných životních podmínek, boje o přežití nebo třeba i k dávným samurajům. Z oblečení mu stačí klidně jen bederní rouška.

     

    VIDEO: Věděli jste, že díky vaší zahrádce si můžete přivábit bohatství? Vědma Helen Stanku vám prozradí, jak na to:

    Video
    Video se připravuje ...
    Věděli jste, že díky vaší zahrádce si můžete přivábit bohatství? Vědma Helen Stanku vám prozradí, jak na to. • .

  • 2.

    Býk (21. 4. - 21. 5.)

    Býk
    Býk
    Autor: istock.com
    Býk je poněkud zhýčkaný, pomalý a lenivý. Má rád pohodlí a luxus, ale i rytířské turnaje a hostiny. Určitě může patřit mezi šlechtu, která se má relativně dobře, ale umí i budovat, tvořit a spravovat své pozemky či kolonie. Býkovi by se líbilo i mezi prvotními zemědělci a sběrači, protože rád pracuje s půdou, staví domky a buduje vesnice, města. Může být i nelítostný kolonizátor, statkář, bohatý měšťan nebo šlechtic. Dobré jídlo, pití, lepší postavení a honosný šat, služba na královském dvoře nebo jiná zodpovědná funkce Býkům vyhovuje. Býka si můžeme představit na královské hostině, třeba i jako krásně oblečenou dvorní dámu, šlechtičnu na svém sídle nebo hudebníka či královského úředníka a bohatého správce s kloboukem a nákrčníkem.

     

    VIDEO: Helen Stanku: Lidští upíři

    Video
    Video se připravuje ...
    Helen Stanku: Lidští upíři • Videoredakce ženských titulů

  • 3.

    Blíženci (22. 5. - 21. 6.)

    Blíženci
    Blíženci
    Autor: istock.com
    Blíženci budou tam, kde jsou knihovny. Od antiky až po novověk. Můžeme si je představit jako písaře, knihovníky, učence a vzdělance, první vědce sbírající informace. Vyhovovat jim může období starověku a renesance, kdy byly názory pokrokovější a nepodléhaly tolik zkostnatělým systémům nebo přísné katolické morálce. Blíženec může být i vzdělaný sluha svého bohatého pána, správce nebo domácí učitel šlechtických chlapců a dívek. Stejně tak třeba vesnický učitel v 18. či 19. století, hudebník, básník, alchymista, případně lékař. Oblečení Blížence může být skromnější, jde mu spíše o duševní bohatství.

     

    VIDEO: Helen Stanku: Horoskop lásky a financí 2024

    Video
    Video se připravuje ...
    Helen Stanku: Horoskop lásky a financí 2024 • Videoredakce ženských titulů

  • 4.

    Rak (22. 6. – 22. 7.)

    Rak
    Rak
    Autor: istock.com
    Raci se nejvíce hodí do antiky, do starého Řecka či Říma, někam k moři, mezi dávné mýty a legendy o starověkých bozích. Můžeme si je představit v bílé róbě a sandálech, ale třeba i bohatě zdobeném oblečení středověkých, výše postavených, osob. Ženy mohou mít zástěru a čepec, být typickými chůvami, kojnými, hospodyněmi a kuchařkami, porodními bábami, muži správci, rybáři, kuchaři, ale i ranhojiči, lékaři, chirurgové, alchymisti, hudebníci, tiskaři a učenci. Rak bude nasávat atmosféru daného místa, chce klid a bezpečí. Obvykle nevyhledává nebezpečí a riziko, bude mu vyhovovat zabezpečené šlechtické sídlo, kde může v bezpečích žít se svou rodinou, anebo bude vykonávat profesi, v níž bude pečovat o druhé. Tady si můžeme představit třeba i jeptišku v klášteře, která pěstuje bylinky, mnicha u skalního pobřeží, nebo třeba námořníka.

     

    VIDEO: Magie zrcadel: Helen Stanku

    Video
    Video se připravuje ...
    Magie zrcadel: Helen Stanku • Videoredakce ženských titulů

  • 5.

    Lev (23. 7. - 22. 8.)

    Lev
    Lev
    Autor: istock.com
    Lvy zaručeně můžeme dosadit jedině do královského paláce. Oni zkrátka chtějí vládnout. Jsou to králové a královny, císařové, nejvyšší vladaři s absolutní mocí. Dobře jim bude ve starověkém Egyptě, kde je dostatečně horko i vyspělá civilizace na to, aby jim nic nechybělo, stejně tak se hodí i do středověku a novověku. Ale hlavně na trůn! Nejvíce se budou vyjímat na dvoře krále Slunce Ludvíka XIV. kde byl takový luxus, jaký si ani nedovedeme představit. Pozor na období revolucí a převratů, těm by se Lvi rozhodně měli vyhnout! Oblečení budou chtít být do nejhonosnějších, zlatem a drahými kameny zdobených šatů, ideálně s korunou na hlavě. A profese? Ti by nejraději nedělali nic. Jen vládli a nechali se obsluhovat. Lev zkrátka potřebuje, aby se mu někdo klaněl nebo mu říkal pane.

     

    VIDEO: Zajímá vás, jak se vám v novém roce 2024 bude dařit v práci a jak na tom budete s vašimi financemi? Hvězd se zeptala a odpovědi přináší vědma Helen Stanku:

    Video
    Video se připravuje ...
    Zajímá vás, jak se vám v novém roce 2024 bude dařit v práci a jak na tom budete s vašimi financemi? Hvězd se zeptala a odpovědi přináší vědma Helen Stanku.  • .

  • 6.

    Panna (23. 8. - 22. 9.)

    Panna
    Panna
    Autor: istock.com
    Cudné a zdrženlivé Panny nemusíme hledat v honosných šlechtických sídlech, jim bude stačit skromnější život na venkově. Tam budou spokojené, v souladu s přírodou. Bohužel pozor na to, aby tyto bylinkářky, porodní báby a služebnice nebyly považovány za čarodějnice a upalovány na hranici! Schovat se můžou do kláštera, kde třeba stráví celý život, ať už jeptišky či mniši. Panny ale mohou být i dobrými správci a úředníky v novověkých dobách, dobří a zodpovědní sluhové svých pánů, kteří umí být oddaní až za hrob. Panny mohou být i středověkými ranhojiči, lékaři a chirurgové, kteří obětavě vykonávají toto záslužné a potřebné řemeslo. Volit budou praktické nebo skromné oblečení, aby na sebe moc neupozorňovaly.

     

  • 7.

    Váhy (23. 9. - 23. 10.)

    Váhy
    Váhy
    Autor: istock.com
    Váhy rozhodně patří na šlechtická sídla a královské dvory. Milují krásné oblečení, tanec, hudbu, umění a zábavu. Jako chudé venkovské pradleny by si Váhy moc neužily, raději by volily barokní kulturu a honosné plesy, hostiny, kde by zejména dámy poutaly na sebe svou krásou, bohatě zdobeným účesem, velkým výstřihem, ňadry podepřenými korzetem, který by je co nejvíce stáhl v pase. Flirt, koketérie, opulentnost, to je pro ně jako stvořené. Muži jsou pak dokonalými gentlemany v rukavičkách, s kloboukem nebo hůlkou, ještě i v dobách, kdy se to nosilo: 19. století, začátek 20. století.

     

  • 8.

    Štír (24. 10. - 22. 11.)

    Štír
    Štír
    Autor: istock.com
    Pokud si Štíra nedosadíme rovnou do nějakého tajuplného hradu v Karpatech, pak třeba klidně do temnějších koutů naší historie. Možná rád a bez problémů vykonával katovské řemeslo, jako kovář by trhal zuby i s kusy čelistí, nebo tajně pitval mrtvoly, aby pronikl do tajemství lidského těla. Štír by se určitě hodil do temné doby středověku, anebo pak na romantická zákoutí zřícenin v 19. století, kde by se pokoušel hledat dávno ztracené časy a toulal se v myšlenkách, třeba jako Karel Hynek Mácha, který byl mimochodem také Štír.

     

  • 9.

    Střelec (23. 11. - 21. 12.)

    Střelec
    Střelec
    Autor: istock.com
    Střelec může být jak pravým rytířem v brnění vítězícím na rytířském turnaji, tak dobrý jezdec na koni milující rychlou jízdu a hony, velké lovecké psy, ale také papež dokonale oddaný své víře, filozof či jiný polyhistor a všestranně nadaný učenec. Pro Střelce bude zajímavé období od 16. století výše, mohl by být klidně i alchymistou, lékařem nebo potulným lapkou či poustevníkem v hábitu žijícím v lesích. Střelci si ve středověku také museli dávat velký pozor, aby je za jejich otevřené názory někdo neupálil na hranici. Šlechtičny pak mohly být volnějších mravů, flirtovat a prchat za romantickými chvilkami na koních, případně to mohly být i zdatné kurtizány, které si uměly sjednat respekt a zajistit si skvělé postavení. Střelce si zkrátka můžeme představit na koni, anebo s kordem v ruce.

     

  • 10.

    Kozoroh (22. 12. - 20. 1.)

    Lev
    Lev
    Autor: istock.com
    Zatímco Lev chce vládnout jako král, Kozoroh představuje spíše osobu duchovního či inkvizitora. Může být papež, ale také přísný a rigidní služebník boží, který ve jménu církve vykonává přísné soudy, jež nemají s milosrdenstvím pranic společného. Kozoroh může být i vysoce postavený správce, rádce panovníka, učenec, filozof, vzdělanec své doby, líbit se mu vždy bude na vyšších postech a rád si vydělá peníze a získá úctu a vážnost. Ideální pro něj je dostat se až do královské přízně. Může být i lékař, lékárník, alchymista. Ale také voják, vojevůdce, velitel celé armády. Hodí se do období středověku a raného novověku a též do období válečných sporů.

     

  • 11.

    Vodnář (21. 1. - 20. 2.)

    Vodnář
    Vodnář
    Autor: istock.com
    U Vodnáře bychom klidně mohli říct, že ho historie nezajímá, protože se dívá do budoucnosti. Spíše bychom ho mohli rovnou šoupnout do do roku 3 333. S ohledem na jeho povahu a založení by se dalo říct, že by ve středověku dlouho nepřežil, ale určitě by měl určitou svobodu jako králův šašek, kterým bylo dovoleno vždy říkat pravdu. Vodnář může být kejklíř, alchymista, přírodovědec, učenec a filozof, lékař, ranhojič, mystik, který by se musel ukrýt do kláštera. Vyhovovala by mu svobodnější doba antiky či renesance, pak třeba přelom 19. a 20. století, kdy by právě on nejspíše přišel s pokrokovými vědeckými vynálezy.

     

  • 12.

    Ryby (21. 2. - 20. 3.)

    Ryby
    Ryby
    Autor: istock.com
    Ryby můžeme rovnou poslat do kláštera, anebo je dobře provdat za vysoce postavené a bohaté pány, aby tak byly zajištěné a mohly plodit dědice a oddaně sloužit svým manželům. Mohou to být ale i jeptišky, mystičky, mnichové, filozofové, učenci, lékaři, alchymisté, hudebníci, spisovatelé a umělci. Jejich život v minulosti byl pravděpodobně plný utrpení, ale snažili se vždy pomáhat druhým a bojovat za svou pravdu. Peníze ani luxus je nikdy nezajímal, svobodněji se mohly cítit v antice či renesanci, někdy u vody či na moři, kde mohly hledět do dalekých obzorů a snít.

     

Autor: Taťána Kročková

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz