Žalobce Ivan Hrazdíra požadoval 10 až 18 let. Soud potvrdil vraždu, sáhl však po mimořádném snížení trestu. "Nebyl prokázán přímý úmysl poškozeného usmrtit," vysvětlil soudce Petr Jirsa.

„Moc toho lituji, ale šlo o náhodu,“ hájil se Martin V. Jeho obhájce Ludvík Ševčík navrhl případ kvalifikovat jako usmrcení z nedbalosti se sazbou do tří let za mřížemi.

V hlavní roli alkohol

Výstřel se ozval ve vlaku z Brna jedoucího směrem na Adamov na Blanensku loni 22. září ve večerních hodinách. Obžalovaný během posezení s kamarádem prý vypil deset nebo jedenáct piv. Ve vlaku známému ukazoval zbraň, kterou našel při vyklízení otcova bytu. „Ukazoval jsem mu, co jsem našel, různě jsem s ní manipuloval a vyšel výstřel," řekl Martin V.

David (†38) zemřel po vykrvácení do břišní dutiny. Muž uvedl, že se známému snažil po výstřelu pomoct, pomáhali mu i cestující ve vlaku. Obžalovaný potom vyhodil pistoli z okna vlaku a vystoupil v Bílovicích nad Svitavou. Kriminalisté jej krátce nato zadrželi.

Podle obhajoby se střelec spoléhal na to, že se při manipulaci s pistolí nic nestane. „Předváděl se a iracionálně si myslel, že se nemůže nic stát, protože se to nestalo ani nikde jinde před tím," tvrdil obhájce. Podle něj byli oba kamarádi, nebyl žádný motiv a o vraždu nešlo.

Soudce si vyzkoušel zbraň

Soudce Petr Jirsa kvůli tvrzení o náhodném výstřelu vyzkoušel mechanismus pistole i se zásobníkem přímo v soudní síni. „Myslel jsem si, že té síly je zapotřebí méně, tohle je pro mne překvapení. Ke zmáčknutí je třeba dlouhého pevného táhnutí prstu, než dojde k výstřelu," řekl soudce. I to byl podle něj jeden ze zásadních momentů, proč se senát přiklonil ke kvalifikaci vraždy.

Žalobce i obžalovaný si po verdiktu nechali lhůtu k vyjádření, rozsudek tak není pravomocný.