Loni 8. října popíjel profesionální voják s kolegou ve zbrani Ludvíkem Š. (26) v baru na náměstí. Lukáš později přinesl tři legálně vlastněné zbraně a po pěti pivech a smršti panáků se s nimi chlubil u stolu. Při odchodu z baru padl výstřel z pistole, opilý voják prostřelil kolegovi pravou plíci.

„Šlo o zranění bezprostředně ohrožující život. Poškozený přežil jen díky shodě šťastných náhod a rychlé pomoci,“ řekl žalobce Radek Hůlka. Podle verdiktu přijde obžalovaný i o zbraně, které v baru ukazoval.

Video
Video se připravuje ...

Soudkyně Zdeňka Kalová vynáší rozsudek v kauze střelby ve vyškovském baru Zdeněk Matyáš

Obžalovaný voják se k činu přiznal. Strašně mě to mrzí, každý den si to několikrát vyčítám," uvedl v závěrečné řeči Lukáš Š. Nepodmíněný trest pro něj navrhoval žalobce Radek Hůlka, podle kterého by měl být zároveň i preventivním upozorněním pro všechny držitele zbraní.

Je potřeba dát najevo všem držitelům zbraní, že ustanovení zákona o střelných zbraních nejsou bezúčelná. A jsou tam proto, aby skutečně bylo ochráněno jak zdraví, tak život okolních obyvatel," vysvětlil žalobce po vynesení rozsudku.

Postřelený: Do hospody se s kvérem nechodí!

„Já to považuji za zadostiučinění. Mělo by to být poučení pro všechny ostatní držitele zbraní, že s kvérama se nechlastá. Sám jsem držitelem zbrojního průkazu a do hospody se prostě kvér nenosí," svěřil se postřelený voják Ludvík Š.

Podle znaleckého posudku kolovalo střelci v krvi v osudný okamžik 2,3 promile alkoholu. Lukáš Š. se na místě odvolal, rozsudek tak není pravomocný.

Video
Video se připravuje ...

Bezprostřední reakce postřeleného vojáka Ludvíka Š. na rozsudek soudu ve Vyškově Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
7 fotografií