Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Útočník v Lutychu zastřelil mámu dvojčat, hrdou babičku i mladého učitele

Autor: Darina Jíchová - 
30. května 2018
14:50

Útok v belgickém Lutychu má tři oběti. Benjamin Herman (†31) nejprve pobodal dvě policistky, Lucile Garciovou (†45) a Sorayu Belkacemiovou (†53), následně jim sebral služební zbraně, kterými je zastřelil. Dalším mrtvým je dvaadvacetiletý učitel Cyril Vangriecke, který společně s matkou seděl v autě, napsal web deníku Daily Mail.

Na místě střelby vzniknul provizorní památník. Pozůstalí, policisté i obyvatelé Lutychu si ve středu minutou ticha připomněli oběti střelby. Město je z útoku v šoku. Kolegové policistek jen ztěží zadržovali slzy, ženy popsali jako „výjimečné ženy, skvělé matky a oddané policistky“

V Lutychu drželi policisté i místní obyvatelé minutu ticha za oběti teroristického útoku. V Lutychu drželi policisté i místní obyvatelé minutu ticha za oběti teroristického útoku. | Reuters

Oblíbené strážnice

Garciová měla teprve měsíc po svatbě, provdala se za policejního šéfa Patricka Hagelsteina a nedávno přivítala své první vnouče. Podle kolegů byla hrdá babička a často se chlubila fotkami svého vnoučete. „Prošla si několika tragédiemi, před deseti lety přišla při autonehodě o blízkého člena rodiny, nebylo mu ani 21 let. Lucile ale byla výjimečná žena, nic ji nezlomilo,“ uvedl jeden z kolegů.

Belkacemiová byla matkou třináctiletých dvojčat a mezi kolegy byla velmi oblíbená. Původně na policejní stanici začínala jen jako asistentka, pak se ale připojila ke sboru a rychle dosáhla vyšší hodnosti. „Soraya byla skvělá matka a výborná policistka. Dětem i práci byla naprosto oddaná,“ řekli o ní kolegové.

Bezproblémový syn

Třetí obětí byl začínající učitel Cyril Vangriecken, který zemřel přímo před očima své matky. Oba seděli v zaparkovaném autě poblíž místa útoku, Herman pak došel k autu a Vangrieckena z malé vzdálenosti zastřelil. Jeho matka byla podle svědků k neutišení, pokrytá synovou krví svírala jeho tělo a hystericky vzlykala. Vangriecken byl bezproblémový a oblíbený student pedagogické fakulty, který zrovna začínal svou učitelskou praxi. Volný čas si rád krátil hraním petanqueu.

Matka Vangrieckeho se zhroutila, jeho otec jen krátce promluvil s reportéry BFM TV. „Cyril byl skvělý syn, opravdu perfektní. Věnoval se studiu, zrovna začínal učit. Všechno mu vycházelo,“ popsal svého syna, aby dodal: „Jak se to mohlo stát? Pokud se vědělo, že je to radikál, proč ho pustili. Cyril nic nedělal, neprovokoval, jen seděl v autě.“

Útok na policistky začal zezadu

Herman ozbrojený nožem s výkřikem Alláhu akbar (Bůh je velký) nejprve zezadu napadl dvě policistky, ženy pobodal v oblasti krku a zmocnil se jejich pistolí. Potom je zastřelil, ve střelbě pokračoval a zasáhl muže, který seděl s matkou v autě. Vangriecken na místě zemřel. Herman pak z místa činu utekl do nedaleké školy, kde si vzal jako rukojmí uklízečku.

Útočník vyběhl na ulici, kde začala přestřelka, Herman během ní zranil několik zasahujících policistů. Protiteroristické jednotce se podařilo Hermana zneškodnit. Zajatá žena, učitelský sbor, personál školy a studenti jsou v pořádku, nikdo z nich nebyl zraněn.

Radikalizace ve vězení

Pachatel byl den před útokem propuštěn z vězení, jeho spoluvězni uvedli, že Herman měl sklony k násilí. Dodali, že přemlouval i jiné vězně, aby konvertovali k islámu. Sám se k němu také přidal, až ve vězení. Sliboval, že až ho pustí, spáchá nějaký útok. Podle prokuratury byl v kontaktu s islamisty. 

Policisté už prověřili záběry z bezpečnostních kamer, podle kterých se zdá, že si Herman dvě policistky vybral záměrně. Sledoval je a při nejvhodnější příležitosti se je zezadu pokusil podřezat. Ministr vnitra Jan Jambon dnes také oznámil, že Herman zabil den předtím ještě jednu osobu, svého někdejšího spoluvězně.

Přesný motiv Hermanova činu není znám, útok je hodnocen jako vražda a pokus o vraždu s teroristickým pozadím a prokuratura zjišťuje, zda útočník jednal sám.

Video  Ozbrojený muž v Lutychu zastřelil dva policisty a mladého muže  - Reuters
Video se připravuje ...

hejpockej ( 31. května 2018 02:51 )

vrahy chrani i v base, jsou to elita, oddeleny od vsech, a jeste je nechavaji aby si stezovali, ze se s nima nelidsky zachazi, aj ombudsmana oroduje za jejich prava.. driv vrahy obesili nebo jim usekli hlavy, a vyreseno, se s nima nikdo nesr*l, dneska z nich delaji chraneny zivocichy a my to musime z dani zivit, plati soudy, odvolani atd. V lochu si pak zijou za nase penize jak kralove.

kuniksicht ( 30. května 2018 18:00 )

zda se, ze asi nechapes spoustu veci........babickou se teoreticky mohla stat v 36-37 letech.......a tudiz klidne mohla byt v policejni uniforme.....

openha ( 30. května 2018 15:21 )

SOUČASNÉ VLÁDY EU NEUMÍ PŘEDCHÁZET TĚMTO ČINŮM !!! HLAVNĚ,ŽE SE NAPADAJÍ STRANY A LIDÉ JAKO JE ORBÁN,OKAMURA,KTERÉ BY NAŠLI ŘEŠENÍ OKAMŽITĚ MÍSTO NEKONEČNÉHO PLAKÁNÍ NAD HROBY STOVEK OBĚTÍ ZA POSLEDNÍCH DESET LET,KTEŘÍ NEBÝT ISLÁMU V EVROPĚ BEZ HRANIC, TAK BY TU JEŠTĚ ŽILI !!!

Zobrazit celou diskusi