Jak správně oživit medvěda, nebo člověka? „Nejdřív bychom měli zavolat na záchranku,“ představoval dětem záchranář Marek Hylebrant, jak zareagovat v momentě, kdy se setkají s člověkem, který zkolaboval. „Teď se tam ozve záchranná služba:‚Prosím, dobrý den, prosím vás, tady někdo leží. Na shledanou‘,“ upozorňoval vtipnou formou děti na to, co nedělat a jak je důležité nadiktovat na lince 155 přesně, co se stalo a taky kde se to stalo.

Když netluče srdce

Tím ale pomoc nekončí. „Možná je na tom medvěd hodně špatně a zastavilo se mu srdíčko,“ říkal tajemně záchranář a následně dětem ukázal, jak nejlépe provádět stlačování hrudníku, aby nedýchající medvěd, nebo také člověk, přežil. „Ale nejdříve zjistíme, jestli dýchá. Dáme si ruce před pusu a zkusíme vydechnout. Cítíte to teplo? A když jej cítíme, tak ten člověk dýchá,“ prozradil.

Zpívejte si!

Jakmile neucítíte teplo dechu, je hrudní masáž na místě. „Spojte si ruce, ale nepřekřižujte je,“ radil Hylebrant. Jenže jak často onen hrudník stlačit? K tomu dostaly děti fígl. Stačí si zpívat písničku Skákal pes přes oves a do rytmu mačkat v kleče při předklonu nad medvědem. A v zimě poslouží písnička Rolničky. 

Všechny děti si pak při zpěvu písničky vyzkoušely oživit medvídka. „Hele, ten už skoro otvírá oči,“ povzbuzoval školáky záchranář. „Je to dobrý. Oživila jsem medvěda,“ těšila se po absolvování rychlokurzu holčička Barborka (6).

Video
Video se připravuje ...

Ukázka z dětského dne v nemocnici na Vinohradech Eva Fornálová

Děti se během dne naučily nejen základy první pomoci a resuscitace, ale měly šanci si prolézt hasičské auto i sanitku. „Dětský den jsme poprvé uspořádali loni pro děti zaměstnanců a přátele nemocnice. Letos jsme oslovili i děti ze základní školy. Původně se jednalo o oslavu Světového dne první pomoci, tak jsme si řekli, že to spojíme s dětmi. Věříme, že z toho bude tradice. Ale žádnou mega událost neplánujeme. Líbí se nám ten rodinný charakter akce,“ svěřila vrchní sestra Anasteziologicko-resuscitačního oddělení a zároveň iniciátorka akce Ivana Trnková.

Takto děti oživovaly medvěda:

Fotogalerie
21 fotografií