Kdo nesnil o tom, že si „lehne“ do slavné motorky a projede v duchu „born to be wild“ rozpálenou silnici? Je tomu již 90 let, co čeští nadšenci do americké značky Harley-Davidson pořádají společné jízdy a sdílejí zážitky.

V Národním technickém muzeu v Praze 7 je do 28. října k vidění 16 motocyklů. Nejstarší kousky pocházejí z období po 2. světové válce. Vystavený bude i naleštěný „harlej“ po Petru Hapkovi nebo různé přestavby amerických motorek. 

Nejstarší Harley-Davidson klub na světě

V roce 1927 byl založen motorkářský klub, dnes známý jako Harley-Davidson Club Praha. Motorky k nám proudily již o tři roky dříve. O popularitě „harleje“ v dobách první republiky svědčí i prodaných 500 kusů v roce 1930. Tehdy se nikde na světě neprodalo více motorek této značky. Samozřejmě kromě USA.

Výstava v Národním technickém muzeu k výročí klubu Harley-Davidson
Autor: ČTK, Michal Krumphanzl

Český motorkářský klub je nejstarším klubem na světě, jenž je aktivní bez přestávky od svého vzniku. Sdružuje zhruba 300 členů z České republiky i jiných zemí. Pořádá ročně tři srazy - na jaře První míli, v létě Czech Rally a na podzim Poslední míli. Dále dvě velké vyjížďky - v březnu Jarní jízdu krajinou a 28. října podzimní jízdu krajinou.

Harley-Davidson letos oslaví 115 let od svého založení. Na pražské výstaviště se má na začátku července sjet přes 70 000 motocyklů H-D a dalších 40 000 návštěvníků. Akci dotací podpořily Středočeský kraj i pražský magistrát.

Fotogalerie
21 fotografií