„Po prohlášení, které učinila minulý týden paní starostka Hujová, jsme nuceni konstatovat, že byly zásadním způsobem změněny parametry původní koaliční smlouvy. Proto si myslíme, že je nutné na tuto situaci reagovat. Navrhujeme ukončení koaliční smlouvy a vyzýváme vás ke konstruktivní a rychlé debatě, která vyjasní nynější situaci a jednoznačně určí další postupy ku prospěchu našich voličů,“ uvedl v prohlášení Holzknecht.

Koaliční strany se sejdou ve středu, aby jednaly o budoucnosti vedení radnice. „Primárně oslovíme koaliční partnery a musíme vytvořit plán jistoty pro Prahu 3. Krize v TOP 09 nesmí zasahovat do fungování radnice,“ řekl místostarosta Alexander Bellu (ODS).

Podle starostky Hujové zastupitel Miroslav Procházka (VPM-NK) na posledním jednání zastupitelstva hlasoval proti privatizacím bytů, kterou navrhovalo vedení radnice, a porušil tak koaliční smlouvu. „Vidím to tak, že dva tito dodaní zastupitelé narušují stabilitu více než Hujová, která je bez politické příslušnosti,“ řekla. Dodala, že je do začátku června na dovolené, a nemůže tak situaci řešit.

Další směřování radnice

„Stalo se, čeho jsme se po oznámení paní Hujové obávali. Vnitřní rozpory TOP 09 se bohužel přelily na koaliční půdu a aktuálně ohrožují pár měsíců před volbami stabilitu v městské části. Krok kolegů z Volby pro město nás mrzí, nicméně vzhledem k situaci to není krok zcela nepochopitelný. Jako sociální demokracie se však chceme vyvarovat unáhlených kroků a počkáme, jak dopadne koaliční jednání, k jehož svolání jsme koaliční partnery vyzvali již minulý týden,“ uvedl předseda žižkovské ČSSD Lukáš Henzl.

Současná situace je reakcí na rozhodnutí Hujové z minulého týdne. Starostka se v souvislosti se změnou vedení TOP 09 a kandidaturou jejího nového předsedy Jiřího Pospíšila na pražského primátora rozhodla ze strany vystoupit. Strana se podle ní odklonila od původního konzervativního zaměření a stala se „liberálně aktivistickou“. Pospíšil to odmítl jako zástupný důvod.