Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

„Kouzelná“ WC karta odemkne i neveřejné toalety. Má nepříjemnou podmínku

Autor: ula - 
26. dubna 2018
05:50

Stalo se to nejspíš každému z nás. Na ulici se nám začalo chtít na záchod a bylo to akutní. Jenže v okolí žádné veřejné WC mnohdy není a nejbližší restaurace má toalety jen pro hosty. Pro jednoho úsměvná historka, pro další lidi ale denní chleba. V Česku totiž žije řada těch, kteří trpí idiopatickými střevními záněty. Pomáhá jim WC karta, díky které se mohou dostat i na neveřejné toalety. Pacientům s těmito obtížemi pomáhá i aplikace WC kompas.

I pro zdravé lidi je často složité najít v neznámém prostředí záchod včas. Co pak ti, které trápí onemocnění spojené s častými průjmy nebo nadýmáním? V České republice je jednou z nejčastějších příčin dlouhodobých střevních problémů syndrom dráždivého tračníku (IBS) – trpí jím 15 procent lidí.

Dráždivý tračník se projevuje opakovanými bolestmi břicha spojenými buď s průjmy, zácpou nebo nadýmáním. Příznaky přitom mohou být tak silné, že znemožňují běžné fungování. Za počátkem onemocnění stojí často dlouhodobý stres.

Dalším problémem může být Crohnova choroba, jejíž příznaky jsou kromě únavy také bolesti břicha, průjmy i zvracení. Pak ulcerózní kolitida, pro kterou jsou typické právě časté průjmy.

Přednost na toaletě s WC kartou

Toalety přístupné pro všechny najdete obvykle i na úřadech, v informačních centrech, městských knihovnách nebo na čerpacích stanicích.

Pokud trpíte opakovanými střevními problémy, na základě potvrzení od lékaře si můžete pořídit tzv. WC kartu. Ta vám otevře dveře i na pro veřejnost běžně uzavřené záchody například v rámci policejních stanic, zdravotnických zařízeních nebo v restauracích.

Předložení WC karty vám pomůže s rychlejším zpřístupněním veřejných i neveřejných toalet. Obsahuje dvojjazyčné česko-anglické vysvětlení o tom, že jste neinfekční pacient s akutní potřebou návštěvy toalety. Karta neobsahuje žádné citlivé osobní údaje. Využít ji můžete u našich partnerů, kteří se dobrovolně zavázali kartu akceptovat, a pomoci tak nemocným, uvádí pacientská organizace Pacienti IBD.

Karta vám zajistí přednost i tam, kde byste museli stát na toaletu frontu. Mohou ji získat registrovaní členové spolku Pacienti IBD za poplatek ve výši 200 korun. Nečlenové pacientské organizace mohou o kartu písemně požádat a prokázat se potvrzením od lékaře.

WC karta, která umožní přednostní vstup na neveřejné toalety WC karta, která umožní přednostní vstup na neveřejné toalety | Profimedia, www.crohn.cz, WC kompas

WC kompas a hodnocení toalet

WC kompas vznikl původně jako pomoc pro lidi s chronickými střevními komplikacemi. Jedná se o mapu toalet přístupnou přes webové stránky www.wckompas.cz nebo přes mobilní aplikaci „WC kompas“. Obsah vytváří na základě vlastní zkušenosti sami uživatelé.

„Ani ve velkých městech často nelze rychle a důstojně vyřešit základní lidské potřeby. Nízkou kvalitu a nedostatečný počet čistých toalet si většina lidí uvědomí až v případě, kdy je nutně potřebují. Čím více lidí bude do naší mapy psát o svých zkušenostech, o to větší bude pravděpodobnost, že uživatelé najdou toalety právě ve svém okolí. Už nyní jich je více než 1500,“ zmínila Lucie Laštíková, manažerka komunikace pacientské organizace Pacienti IBD. 

Aplikace není určena jen pacientům s obtížemi, ale všem. Proto organizace prosí o pomoc s doplněním mapy záchodků ve vašem bezprostředním okolí. Stačí přes aplikaci nebo webové stránky přidat hodnocení k jednomu z 1500 aktuálních záchodů nebo přidat nový. K tomu použijte oranžový znak „+“ a jednoduchý formulář, nahrát můžete i aktuální fotografii. Podobná aplikace funguje i v mnoha dalších zemích Evropské unie.

Video  Nejextrémnější záchod na světě na Sibiři  - YouTube/Siberia Times
Video se připravuje ...

Co je syndrom dráždivého tračníku?

• zkušenosti s ním má 15 % populace

příznaky jsou opakované bolesti břicha doprovázené průjmem, zácpou nebo nadýmáním

řešením je dlouhodobá dieta včetně speciálních probiotik, dostatek pohybu a pokud možno též omezení stresu

dieta se liší v závislosti na příznacích – při průjmech jsou vhodné probiotické kvasinky, při zácpě dostatek vlákniny a při nadýmání trávicí enzymy

 

Příběhy pacientů na Blesk.cz

Epilepsie Bechtěrevova choroba Arteriovenózní Malformace

O některých jste možná v životě neslyšeli, jiné trápí tisíce z nás. Jde o závažné nemoci, u kterých ale často platí jedno pravidlo - Češi o nich mnoho neví a nezřídka podceňují i prevenci. Právě proto se řada odvážných pacientů a lékařů snaží zahrnout nás osvětou. Přečtěte si jejich příběhy.

Další příběhy pacientů najdete ZDE

LuckaProchy ( 28. dubna 2018 14:31 )

IBS trpím, takže moc dobře vím, jaké to je, když potřebujete mít "po ruce" záchod... prakticky kdekoli, protože tahle nemoc je prostě nevyzpytatelná. Není to tak dávno, co bych za takovou kartu dala nevím co. No, dneska už je to naštěstí o dost lepší, můj stav je díky nějakým úpravám celkem uspokojivý. Ale jak se v článku píše, chce to fakt hodně omezit stres, což není vůbec jednoduchý a chce to mít v někom oporu, což já naštěstí v rodině mám. Taky strava dělá hodně, každý si musí najít, co mu nedělá dobře. To už naštěstí mám taky vychytaný. A dlouhodobě mi pomáhají i probiotika s kvasinkou, jak se v článku taky píše. Kupuju si Ib-symbio od biopronu a tahle kombinace mi vyhovuje. A že už jsem těch probiotik několik vyzkoušela. Ale každý si musí najít, co mu sedne sám. A aplikaci WC kompas už mám staženou .

Zobrazit celou diskusi