První ročník Autobusového dne PID, který proběhl loni, se těšil mimořádnému zájmu veřejnosti. ROPID ve spolupráci s Dopravním podnikem hl. m. Prahy, Hasičským záchranným sborem a Městskou policií proto pro veřejnost uchystaly po roce stejnou akci, a i letos se k ní bude vázat poutavý doprovodný program.

Jízdy historickými autobusy za zážitkem

Prohlédnout si budete moci jak cca 40 současných typů autobusů, které projíždějí v ulicích Prahy, ale také i řadu historických „kousků“. Těmi dokonce bude možné se i svézt, a to hned na šesti možných trasách.

Nostalgicky si tak můžete zavzpomínat na cesty klasickými Karosami například z Letňan do Bohnic, Horních Počernic nebo do Čakovic. Součástí Autobusového dne budou i jízdy elektrobusu, který DPP průběžně testuje na trase Letňany – Palmovka. Trasy historických vozidel jsou navíc uzpůsobeny tak, aby se cestující dopravili k nějakému zajímavému cíli. I ten si budou moci zájemci užít dosyta. Některé trasy například vedou přes Bobovou dráhu Prosek, kde bude možno uplatnit slevu, poskytovanou v rámci této akce, kdežto jiné zajíždí ke Ctěnickému zámku, jehož zahrada je na jaře v rozpuku a láká k romantickým procházkám.

Doprovodný program

Že si na své přijdou dospělí, pamětníci, ale i děti, zaručuje pestrý doprovodný program. Ti nejmenší jistě ocení atrakce ve formě kolotočů nebo skákajících hradů, zatímco jejich rodiče mohou vzít zavděk pivem z Uhříněveského pivovaru, které se na místě bude podávat. A všichni také budou moci ocenit i statickou ukázku vozidel pražských požárníků i záchranářů.

Odkdy dokdy

Autobusový den můžete navštívit v sobotu 14. dubna od 10 do 17 hodin. V případě zájmu o svezení historickým vozidlem, kterým cestovali například ještě naši dědečkové nebo babičky, budou k tomu účelu na místě vydávány zájemcům místenky. Přeprava historickými vozidly je zdarma.

Fotogalerie
9 fotografií