Záměr už dříve kritizovala řada politiků a vznikla proti němu petice. Podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové nebyl dán přesný termín, kdy by měl zákaz začít platit. Bude to nicméně zřejmě na jaře. „Termín v jarním období tohoto roku je správný, konkrétní datum ale určeno nebylo. V současnosti probíhá vypořádání všech došlých připomínek. Těch jsme obdrželi více než 50,“ sdělila.

Jednou z nich je i ta ze strany magistrátu, podle kterého je omezení zbytečné a navíc zkomplikuje dopravní situaci v centru města. „Omezení cyklistické dopravy je zdůvodněno potřebou zajištění bezpečného pohybu chodců a cyklistů. Z dostupných dat neplyne, že by navrhované opatření mělo průkazný dopad na bezpečnost chodců,“ píše se v připomínce magistrátu.

Video
Video se připravuje ...

Cyklisty čeká omezení v centru Prahy Eva Fornálová

Cyklisté bez nehod

Za posledních deset let podle dokumentu policie na území pěších zón v centru Prahy eviduje pouze tři nehody chodce a cyklisty. Navržené objížďky budou navíc podle magistrátních úředníků znamenat větší ohrožení pro dopravu než stávající trasy.

Omezení se má týkat hlavně oblasti kolem spodní části Václavského náměstí, náměstí Republiky a Staroměstského náměstí. Počítá s objízdnými trasami, například ulici Na Příkopě bude nutné objet Jindřišskou a Panskou směrem na Ovocný trh. Směrem na západ zase objížďka povede Vodičkovou na Lazarskou a dále na Národní třídu.

Podle původních vyjádření radnice Prahy 1 má omezení mířit zejména proti takzvaným motorovým koloběžkám, které se začaly po centru metropole pohybovat po zákazu vozítek segway a ohrožovat chodce. Nebezpečí nicméně podle vyjádření místostarosty Prahy 1 Daniela Hodka (ČSSD) znamenají i běžní cyklisté.