Protest, jenž taxikáři svolali na čtvrtek 8. února na Strahov, tentokrát není mířen proti magistrátu, ale proti ministerstvu a vládě. „Myslím si, že taxikáři konečně po dvou letech pochopili, že magistrát hlavního města potřebuje zmocnění prostřednictvím zákona. A my ho nemáme a nevyrobíme ho,“ sdělila Blesk.cz primátorka Adriana Krnáčová.

Ministerstvo oznámilo, že situaci v taxislužbě řeší. „My chystáme legislativní opatření typu, že platformy budou možné, ale že zprostředkovatelé budou zodpovědní za to, jací řidiči jim zprostředkovávají tu práci,“ řekl ministr dopravy v demisi Dan Ťok. První legislativní kroky by se měly uskutečnit letos na jaře.

Na svých stránkách pořadatelé celé akce avizují, že se protestu zúčastní zhruba šest tisíc vozů. A nejedná se jen o taxikáře z Prahy. „Přijedou nás podpořit kolegové z Brna, Olomouce i Ostravy,” řekla mluvčí AKT Karolína Venclová serveru Seznam Zprávy.

Policejní opatření

A protože přesnou formu protestu i trasu případné protestní jízdy taxikáři zatím tají, musí být město připraveno i na nejhorší. „Oproti minulé stávce, která proběhla začátkem října loňského roku blokováním provozu v okolí letiště Václava Havla, není forma čtvrtečního protestu nijak konkretizována,“ popsal policejní mluvčí Jan Daněk, co přípravu policistům ztěžuje. Podle dostupných informací ale není vyloučeno, že budou taxikáři opět blokovat dopravu v Praze. 

Policie se proto připravuje na různé varianty scénáře. „V tuto chvíli nechceme spekulovat o případných postupech, které budou zvoleny, ale vše bude směřovat k tomu, aby se protesty dotkly dopravy v metropoli co nejméně. Prioritou bude tedy zajistit bezpečnost a plynulost silničního provozu,“ dodal Daněk. Policie zároveň vyzvala cestující, aby do Prahy nejezdili, pokud to není nezbytně nutné. Pražanům vzkazuje, aby ve čtvrtek maximálně využívali MHD, hlavně metro. Na protest se připravuje také dopravní podnik.

Primátorka je ale přesvědčena, že blokádou města by se nic nevyřešilo. „Považuju to za naprosto zbytečné. Jejich reputace beztak není úplně dobrá, a když budou protestovat proti nečemu, ce se stejně nedá ze dne na den vyřešit a není to řešení na Praze, tak si myslím že je to naprosto zbytečné a do určité míry i hloupé. Takže když chtějí protestovat tím, že budou blokovat Prahu, tak si zvýší svou neoblíbenost, ale určitě tím nic nevyřeší,“ řekla Blesk.cz.

„Jakkoliv jejich protestům rozumím, podle mého názoru volí nevhodnou formu, protože si berou jako rukojmí Pražany a ti pak budou vytvářet tlak na politiky. Taxikáři říkají, že to není proti Praze, ale v důsledcích to proti Praze bude,“ sdělil Blesk.cz pražský radní Patrik Nacher, jenž se problematikou taxislužby v hlavním městě zabývá.

Chtějí stejné podmínky

Taxikářům vadí zejména to, že za Uber a podobné služby jezdí řidiči bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nemají taxametry. Uber tvrdí, že není taxislužba, ale že nabízí spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Podívejte se, jak taxikáři blokovali Prahu:

Video
Video se připravuje ...

Taxikáři blokovali Prahu kvůli Uberu: Podívejte se, jak zdržovali provoz Blesk Zprávy

Počátkem loňského října taxikáři blokovali pomalou jízdou provoz v okolí ruzyňského letiště a svou nespokojenost dávali najevo i před budovou pražského magistrátu. Protestovali i v Brně. Další protest plánovaný v hlavním městě na polovinu listopadu zrušili den předem. Podle sdružení tvoří protestující skupinu asi 6000 řidičů taxi.

Služba Uber je alternativou taxi. Lidé si přes aplikaci v mobilním telefonu mohou zavolat řidiče, který je odveze na požadovanou adresu. Řidiči jezdí buď pro společnost, nebo jako živnostníci ve vlastním autě. Partnerských řidičů je v Praze podle firmy kolem 2000. Řidičů taxi je v hlavním městě podle odhadů zhruba 8300.