Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novináři na mušce zabijáků. Nejohroženější v Evropě jsou žurnalisté v Rusku, i když...

  • Autor: ivm - 
    26. 2. 2018
    13:31

    Vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka, o které média informovala v pondělí ráno, není ojedinělou událostí. Blesk připravil shrnutí vražd (a pokusů o ně) českých a slovenských novinářů a připomenutí těch, které obletěly svět. 

  • 1.Václav Dvořák

    V České republice je nejspíše jediným známým případem, kdy byl kvůli své práci zabit novinář, vražda Václava Dvořáka z dubna 1992. Podle výsledků policejního vyšetřování, zveřejněných v roce 2006, za ní stál kontroverzní podnikatel František Mrázek, o jehož aktivitách sbíral někdejší opravář Dvořák informace. Ty dával i dalším novinářům, kteří je zveřejňovali v celostátních médiích.

    Dvořáka v jeho domě v Kostelci nad Černými lesy zastřelil podle detektivů Bohuslav Hájek, jehož služby Mrázkovi zprostředkoval Antonín Běla, další z již mrtvých bossů. Hájek později zmizel, pravděpodobně byl také zavražděn.

    František Mrázek František Mrázek | archiv Blesku

  • 2.Veronica Guerin

    Mediálně známým případem je také vražda irské reportérky Veronicy Guerin z roku 1996. O dva roky dříve začala psát pro Sunday Independent, zabývala se zejména kriminalitou a obchodem s drogami. Výhrůžky smrtí dostávala už dříve. 26. června 1996 stála na křižovatce na červenou, když dva útočníci na motorce zastavili vedle jejího vozu a šestkrát vystřelili.

    Irská novinářka Veronica Guerinová. Irská novinářka Veronica Guerinová. | reprofoto/twitter

  • 3.Redakce časopisu Charlie Hebdo

    Do seznamu zavražděných novinářů se silně zapsal útok ze sedmého ledna 2015, kdy bratři Chérif a Said Kouachiové zabili během útoku na redakci francouzského satiristického časopisu Charlie Hebdo 12 redaktorů. Devět z obětí byli novináři – osm z nich se na tvorbě časopisu přímo podílelo. Byli mezi nimi známí karikaturisté Cabu, Charb, Honoré, Tignous a Wolinsky, ekonom Bernard Maris a editoři Alsa Cayer a Mastapha Ourrad.

    Foto: 

  • 4.Nikolaj Andrušenko

    Známý petrohradský investigativní novinář a kritik Putinovy vlády Nikolaj Andrušenko zemřel poté, co byl v dubnu 2017 na ulici brutálně zmlácen neznámými lidmi. 73letý novinář se věnoval zejména korupci a tématu policejní brutality. Zemřel na následky zranění po bití, po kterém zůstal několik dní v kómatu. Nebyl to však první útok na jeho osobu, podobnému čelil již v roce 2007. Pachatelé Andrušenkovy vraždy nebyli dosud lapeni.

    Ruský novinář Nikolaj Andrušenko. Ruský novinář Nikolaj Andrušenko. | reprofoto/youtube

  • 5.Dimitrij Popkov

    V sibiřském městě Minusinsk byl jen měsíc po Andrušenkově smrti zastřelen šéfredaktor listu Ton-M. Tělo Popkova bylo nalezeno v jeho vlastní sauně vně šéfredaktorova bytu. Podle informací ruských vyšetřovatelů nebyl Popkov oblíbený u lokálních politiků a mafie a již dříve se potýkal s výhrůžkami.

    Od roku 2000, kdy moc v Rusku převzal Vladimir Putin, bylo zavražděno více než 130 novinářů, mezi nimi také Anna Politkovská nebo Michail Beketov. Ruská prokuratura obvykle dopadla vraha, ale ne zadavatele, který si vraždu objednal. Úmrtí řady novinářů zahalují většinou nevyjasněné okolnosti.

    Ruský novinář Dimitrij Popkov. Ruský novinář Dimitrij Popkov. | reprofoto/twitter

  • 6.Kim Wallová

    Švédská novinářka Kim Wallová zemřela při plavbě v amatérsky postavené ponorce s jejím dánským konstruktérem Peterem Madsenem. Části těla novinářky potápěči našli v plastovém pytli společně s nožem a těžkými kovovými předměty. Madsen tvrdil, že zemřela, když na ni v ponorce spadl těžký poklop. Pak prý její tělo hodil do moře a ponorku nechal na moři záměrně ztroskotat. On sám se zachránil. Nicméně policisté na torzu patřícím Wallové našli patnáct bodných ran. Co bylo přesně příčinou smrti Švédky, se zatím nepodařilo zjistit.

    Údajný vrah novinářky měl harddisk plný pochybného obsahu Údajný vrah novinářky měl harddisk plný pochybného obsahu | Archiv Blesku

  • 7.Daphne Caruanová Galiziová

    Na podzim roku 2017 zemřela maltská novinářka Daphne Caruanová Galiziová, kterou zabil výbuch bomby nastražený v jejím autě. Galiziová byla známá pro své blogové příspěvky pranýřující korupční poměry v zemi. Výbušnina explodovala, když třiapadesátiletá žurnalistka a blogerka opouštěla ve svém vozidle své bydliště v obci Bidnija. Galiziová si před svou smrtí stěžovala na to, že dostává anonymní výhrůžky. Novinářka často mířila i do nejvyšších pater politiky, na základě její investigativní práce byl v roce 2012 odvolán maltský eurokomisař John Dalli, na nějž novinářka rozkryla napojení na tabákovou lobby.

    Maltská novinářka Daphne Caruanová Galiziová. Maltská novinářka Daphne Caruanová Galiziová. | reprofoto/twitter

  • 8.Miroslav Pejko

    Slovenský editor ekonomické sekce Hospodářských novin Miroslav Pejko je od roku 2015 nezvěstný. 17. března téhož roku odešel ze svého bytu a od té doby ho nikdo neviděl. Doklady i telefon nechal doma, proto je velice pravděpodobné, že se nejednalo o dobrovolný čin.

  • 9.Pavol Rýpal

    Před deseti lety na Slovensku zmizel investigativní novinář Pavol Rýpal, který se zabýval vyšetřováním mafie, většina slovenských deníků uvádí právě jeho kauzy související se zločinem a podsvětím za příčinu, že se po něm slehla zem. Od jeho zmizení se o něm neobjevily žádné informace.

  • 10. Sabina Slonková – na přípravu její vraždy se přišlo včas

    Známá je i kauza kolem přípravy vraždy novinářky Sabiny Slonkové. V létě 2002 policie odhalila plán na zavraždění Slonkové, za kterým stál bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba. Důvodem chystaného činu byly údajně články, ve kterých Slonková poukazovala na Srbovy podezřelé praktiky na ministerstvu. Soudy nakonec Srbu poslaly na 12 let do vězení, s mnohaletými tresty odešli od soudu i lidé, kteří se na vraždě měli podílet. V roce 2010 soud v Plzni vyhověl Srbově žádosti o podmínečné propuštění.

    Sabina Slonková. Sabina Slonková. | Profimedia.cz

tgbg ( 26. února 2018 16:50 )

A zase v tom mají prsty rusáci!!! Jako obvykle.

anka ( 26. února 2018 14:14 )

Ruda baliko, z vasich prispevku se mi obcas zvedne zaludek. Vy snad ani nejste clovek, vy jste lidska hyena.

Zobrazit celou diskusi