Provozovatele městská část vybrala napodruhé, první záměr pronájmu zrušila. Kritizoval ji za to například spolek Centrum of Excellence, který o prostory projevil zájem. Podle mluvčího radnice Jakuba Večerky se poté do nového řízení přihlásila pouze dosavadní kavárna.

„Praha 5 získá na pronájmu přes 850 tisíc korun ročně, což je skvělá zpráva, vezmeme-li v potaz, že před pár lety se jednalo o ruinu využívanou bezdomovci, která generovala radnici akorát tak problémy, natož finance,“ uvedl mluvčí. Smlouvu radnice uzavře na dobu neurčitou za 72 100 korun měsíčně bez DPH a zálohy na poskytované služby. Podle předchozí smlouvy bylo nájemné určeno na korunu a měly ho kompenzovat investice do objektu.

Pronájem prostor kavárny vzbudil loni kontroverzi, kromě zastupitele Budína si na provoz stěžovali i nájemníci domu, ve kterém se nachází. Kavárna více než rok fungovala bez kolaudace, provozovatelé už loni uvedli, že všechny právní náležitosti uvedli do pořádku.

Žalobu na vedení radnice podal Budín proto, že podle něj byly porušeny povinnosti při správě cizího majetku. K tomu mělo dojít v momentě, kdy rada i přes upozornění na porušování podmínek nájemní smlouvy schválila záměr prostory kavárně znovu pronajmout. Jak starosta Richter, tak provozovatelé kavárny označili žalobu na vedení radnice za Budínovu předvolební kampaň.

Fotogalerie
6 fotografií