Blesk.cz o tomto případu již v minulosti informoval. Počet přihlášených je ale pro všechny překvapením. Původně totiž měly o místo zájem tři subjekty. Mezi nimi byli Motocyklová asociace a Protikorupční kavárna, a původní nájemci. Protikorupční kavárna se například nepřihlásila kvůli problémům s podmínkami, které jsou podle ní netransparentní.

Do otevřené soutěže se ale nakonec přihlásil pouze Lukáš Žďárský. „Mohu potvrdit, že na posledním zasedání byla Rada Prahy 5 informována radním Damaškem (Martin Damašek (TOP 09), pozn. red.) o tom, že se do otevřené soutěže o pronájem prostor přihlásil pouze jediný zájemce. O jakého zájemce se jedná, nemohu v tuto chvíli prozradit, poněvadž nedošlo ještě k otevření obálky s nabídkou,“ potvrdil pro Blesk.cz mluvčí radnice Jakub Večerka.

Redaktor Blesk.cz následně oslovil dřívějšího provozovatele. „Do otevřené soutěže jsme se samozřejmě přihlásili. O tom, že jsme jediní, jsem ani nevěděl. Rozhodně z toho máme všichni radost, ale raději po všech těch nepříjemnostech počkáme, až to bude černé na bílém,“ řekl Lukáš Žďárský.

Trestní oznámení a kritika

Kavárna, co hledá jméno přitom čelila velké kritice kvůli tomu, že provozovatel neměl veškerá potřebná povolení. Ta ale nakonec do konce září minulého roku vyřídil a omluvil se za chyby. „Prostor jsme spustili bez všech potřebných papírů. Veškerá povolení jsme řešili až následně, což nás zpětně mrzí. Momentálně máme vše hotové a v pořádku. Jsme ale připraveni nést následky za naše chyby,“ doplnil Žďárský.

Kvůli diskutovanému místu padlo i trestní oznámení. Kavárna byla necelé dva roky provozována v nezkolaudovaných prostorech a stavební úpravy byly provedeny bez řádného stavebního povolení. Proto se nyní na vedení radnice snesla kritika, že nezkontrolovala veškeré náležitosti dané smlouvou. „V mnoha ohledech byla hrubě porušována nájemní smlouva a docházelo k protiprávnímu jednání. Provozem kavárny hrozilo obecné ohrožení zdraví a bezpečnosti,“ uvedl Lukáš Budín (Živá Praha 5).

Fotogalerie
7 fotografií