Anketu Podnikatel a živnostník roku Prahy 3 iniciovala žižkovská radnice na podzim loňského roku. Jejím záměrem bylo zjistit ty služby, obchody či kulturní aktivity, které se u obyvatel Prahy 3 těší největší oblibě. Na základě zjištěných informací z ankety se hodlá radnice Prahy 3 zařídit při zaplnění uvolněných a nevyužitých domovních prostor ve čtvrti.

Ty vznikly z důvodu uzavření desítek provozoven hazardních her v uplynulých letech. Právě v těchto uvolněných prostorách by pak radnice chtěla dát prostor těm službám, které se nejen že nejvíce osvědčí v oblibě obyvatel měststké části, ale kterých je zároveň i nedostatek.

Vítěze vybere odborná porota, v níž kromě starostky Prahy 3 Vladislavy Hujové (TOP 09) zasednou např. kardiochirurg Jan Pirk nebo rektorka VŠE Hana Machková či jiné osobnosti, které jsou s Prahou 3 propojeny.

Hlasování široké veřejnosti probíhalo do konce roku 2017. Lidé si mohli vybírat z kategorií obchod, služby, restaurace a kavárny a kultura, vzdělávání a sport. Do nejužšího výběru se tak dostaly například vinotéka, kurzy potápění nebo kočičí kavárna. Vyhlášení výsledků, které bude mít na svědomí odborná porota, proběhne 23. ledna 2018.