Neštěstí se stalo loni v lednu v areálu JZD v Úněšově na severu Plzeňsku. Pavel K. měl podle obžaloby zkoušet s popelářským autem jízdu ve smyku, tzv. driftování. Při tom ale narazil vozem do kontejneru.

Jeden z popelářů, kteří stáli vzadu na stupátkách, stačil seskočit, druhého, Františka S. (†37), náraz rozdrtil. Měl přeraženou krční páteř, žebra, čelist, zničené vnitřní orgány a na místě zemřel.

Pavel K. u soudu nevypovídal a odkázal na svou výpověď, kterou učinil při výslechu na policii. Vinu přiznal a uvedl, že nedriftoval, ale že špatně vyhodnotil situaci, když na zasněženém dvoře přidal plyn a dostal tak smyk.

Plyn sešlápl prý kvůli tomu, že se bál, aby nezapadl s autem do sněhu. „Bylo tam nanejvýš 10 cm sněhu a žádné zapadnutí nehrozilo,“ uvedl soudní znalec.

Ten u soudu naznačil, stejně jako někteří svědci nehody, že řidič se mohl pokusit uvést auto do smyku na zasněžené ploše schválně. Měl náhle přidat plyn a několikatunový vůz měl jít prudce do smyku.

Soud ale tuto verzi odmítl s tím, že Pavel K. nebyl žádný hazardér. „Kdyby schválně smykoval s člověkem na stupačkách, musel by být blázen. Že zkoušel otočit vozidlo do smyku, je jen úvaha a domněnka znalce. Žádný důkaz pro to není,“ řekla soudkyně Iveta Zítková.

Pavel K. také nepřišel o řidičský průkaz. „Vzhledem k tomu, že se živí jako profesionální řidič léta a dostal jen několik málo blokových pokut, v době nehody nebyl pod vlivem alkoholu a řízení je jeho hlavní způsob obživy, soud obžalovanému neuložil zákaz řízení,“ dodala Zítková.

Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný se nemohl k rozsudku vyjádřit, protože se líčení u soudu nezúčastnil. Státní zástupkyně si nechala lhůtu na vyjádření.

VIDEO: Auto popelářů se na Bílé Hoře v Praze 6 převrátilo na zahradu.