Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: Rabování jako „mejdan“ z nudy? Summitům mocných by prospěla Sibiř

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
9. července 2017
07:05

„Vítejte v pekle“, zdravili demonstranti politiky na summitu G20 v Hamburku. A peklo to nakonec opravdu bylo: v ulicích města hořela auta i jízdní kola, létaly dlažební kostky i zápalné lahve, rabovaly se obchody a vyrostly barikády. Melania Trump, manželka amerického prezidenta, zůstala uvězněná ve vile, kde bydlela. To z Trump Plaza určitě nezná. Podle médií v Hamburku vypukla pouliční válka.

Policie odhodlání tisíců radikálních demonstrantů udělat si ve městě násilný mejdan za penze jiných lidí zřejmě podcenila, takže do ulic nakonec museli poslat i zvláštní jednotku. Svým způsobem nešlo o nic moc nového. Menší i větší pouliční války způsobují summity nejbohatších zemí světa, Světové banky, NATO nebo Mezinárodního měnového fondu už léta a známe je i z Prahy, vlastně už jde o tradici.

Kdyby se dnes nějaký takový summit obešel bez pouliční války, bylo by se světem něco špatně. Nové je ale poslední dobou přinejmenším to, že současný kapitalismus stále štědřeji odměňuje jen ty nejbohatší, kteří díky tomu vlastní i stále více světového bohatství, zatímco mnozí reálně chudnou. I když být reálně chudší třeba v Německu samozřejmě, není to samé jako být reálně chudý v Kongu. Tam nemáte peníze ani na to demonstrovat proti kapitalismu jako v Hamburku.

Nebo nosit drahé oblečení globálních značek, což je u radikálů nejen v Hamburku docela hezká ironie. V ulicích totiž pravidelně válčí i proti globalizaci. Víc věrohodnosti by jim proto v boji proti globalizovanému kapitalismu dodalo třeba doma ušité pončo z konopí než bunda od North Face. Pak to totiž vypadá, jako by si nejen v Hamburku znovu udělali drahý a násilný mejdan relativně bohatí mladí lidé, jimž i současný kapitalismus pořád dopřává dost blahobytu k nudě.

Někteří z nich taky hlásají světovou revoluci, s níž by si radši neměli moc zahrávat. Po světových revolucích vás obvykle zavřou dřív, než se obvykle stačíte někde sejít, natož válčit s policií. Dobře to uměli (a jistě stále umějí) i naši komunisti. „Měli by si summity dělat na Sibiři,“ řekl britskému deníku The Financial Times jeden z demonstrantů.

Má to svou logiku: největším výsledkem většiny podobných summitů stejně bývají jen zničená města i soukromý majetek a taky horentní sumy za policejní manévry. Na Sibiři je jen zima a tu nezničíte ani dlažebními kostkami. Sibiř by taky určitě prospěla i mnohým radikálům, kteří by si za své pouliční mejdany měli platit, chtějí-li spravedlivější svět. Navíc by konečně na vlastní oči viděli, kde by mohli doživotně skončit po své světové revoluci.

prycsnima ( 9. července 2017 09:55 )

 Sluníčkové Německo se zese ra až na to vlítne 10 tisíc salafistů a statisíce jejich spoluobčanů.Neschopná Německá policie i armáda už pak ničemu nezabrání.A je po BRD-DDR a Makrela bude chytat ryby v Chile.

Zobrazit celou diskusi