Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Radikálové napadli v Hamburku novináře. Antifa na ně štvala dav demonstrantů

Autor: jer - 
8. července 2017
15:00

Hamburk se během zasedání lídrů 20 nejsilnějších ekonomik světa změnil v bitevní pole. Jednání G20 doprovázaly četné protesty, na kterých bylo i mnoho příslušníků radikálních levicových hnutí. A napětí vyústilo nejen v konflikty s policií, ale i s přítomnými novináři. Příznivci radikálních antifašistů z hnutí Antifa několik z nich napadli, vyhrožovali jim dalším násilím a na internetu dokonce sdíleli jejich aktuální polohu.

Lauren Southern je kanadská novinářka a aktivistka, která mimo jiné cestuje po světě a informuje o protestech. Je známá svými pravicovými postoji, při prezidentských volbách v USA v roce 2016 podporovala Donalda Trumpa. Tyto postoje ji ale dostaly i do problémů při protestech krajní levice v Hamburku. Jeden z příznivců Antify ji totiž vyfotil a na Twitteru na ni upozornil několik demonstrujících organizací.

Jenže na fotografii nebyla jen Lauren. Spolu s ní se tu objevili i nezávislí američtí novináři Tim Pool, Luke Rudkowski a také německý reportér Max Bachmann. Německého novináře, jeho amerického kolegu a Luka Rudkowskiho následně napadla skupina demonstrantů. Na Twitteru se totiž začaly šířit zprávy, že lidé zachyceni na fotce jsou fašisti.

„Pravicovou špínu“ zabrzdila vodní děla 

Nejvážněji „odskákali“ napadení Max Bachmann a americký novinář Marcus DiPaola, který se v době napadení nacházel v jeho blízkosti. A na sdílené fotografii vůbec nebyl. Několik ran dostal také Luke Rudkowski. Tim Pool a Lauren Southern se konfliktu vyhnuli a před demonstranty ustoupili. Úprk jim zkomplikovala také policie, která proti nim pustila vodní děla. To ale nebyl konec.

Skupina příznivců Antifa je sledovala a na Twitteru pravidelně hlásila jejich aktuální polohu. Novinářům se následně podařilo uniknout. O celé události informovali na svých YouTube účtech. Po celou dobu protestů jim Antifa na sociálních sítích údajně vyhrožovala násilím.

Účty spojené s hnutím Antifa během pronásledování hlásily polohu novinářů a vyzývaly k násilí. Antifa se k incidentům zatím oficiálně nevyjádřila. Solidaritu německým kolegům zmínila ale na Twitteru newyorkská Antifa, která označila Southern, Poola i Rudkowského za „pravicovou špínu.“

Polský rodák Rudkowski: Němci mě mají za nacistu?

Rudkowski na Twitteru neskrýval údiv: „Jako člověk narozený v Polsku vnímám jako ironické, že na mě neprávem skočila banda Němců a nazvala mě nacistou.“

K incidentu se vyjádřil také autor původní fotografie Soeren Kohlhuber. Proti tomu se na sociálních sítích zvedla vlna kritiky, což označil za „kampaň proti jeho osobě.“ Z odezvy na sociálních sítích viní Rudkowského, který jeho tweet sdílel ve videu na YouTube.

Podívejte se na reportáž Tima Poola a rozhovor s napadeným Maxem Bachmannem:

Luke Rudkowski: Jak mě falešné zprávy málem stály život.

Všichni napadení novináři označili za nesmyslné nařčení z podpory fašismu. Tim Pool se sám označuje za centristického libertariána a Luke Rudkowski dlouhodobě vystupuje proti estabilishmentu. Lauren Southern se ve videu omluvila svým napadeným kolegům, prý měla více skrýt svoji identitu. Tim Pool na otázku, zdali se teď nebojí útoků kvůli společnosti Lauren, odpověděl: „Stojím si za právem setkávat se s lidmi, i když s nimi nesouhlasím.“

Odpůrci globalizace v čele s Antifou v Hamburku v pátek a v noci na sobotu zapalovali soukromý i veřejný majetek, páchali násilnosti, rabovali obchody a střetávali se s policií. V cele skončilo 13 výtržníků. V Německu je existence Antify legální. Například v americkém New Jersey už ale byla oficiálně označena za domácí teroristickou skupinu.

tgbg ( 8. července 2017 17:00 )

Tito radikálové jsou obyčejní komunističtí parchanti komunistických debilů, kteří u nás sedí v poslaneckých lavicích.

lug70 ( 8. července 2017 16:01 )

Antifa a další levicové extrémistické organizace jsou takové bojovná milice sluníčkových proimigračních stran, jako jsou třeba zelení. Tyto sluníčkové strany, pokud jsou u vládního vesla, levicové extrémisty kryjí a chrání před stíháním a extrémisté jim za to slouží k zastrašování politických oponentů, dělají bordel na demonstracích a mítincích opozice apod. Děje se tak všude v Evropě. U nás třeba levicové bojůvky dělají bordel na mítincích Okamury nebo i KSČM. Co za verbež jsou levicoví extrémisté zažívá i majitel pražské restaurace Řízkárna. Tomu stále znepříjemňuje život neustálými hlášeními o uložení bomby v jeho restauraci a zapálili mu i několik aut. Byť policie má důkazy, že je to všechno dílem levicových extrémistů, policie však nekoná. Prostě nesmí konat, protože extrémisté jsou u nás chráněni vládním establischmentem.

aIIahakbar ( 8. července 2017 15:18 )

Novináři by měli sem tam dostat pár přes držku, naučilo by je to slušnému chování.

Zobrazit celou diskusi