Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Z amerického festivalu Sundance: Atmosférou se blíží Varům, míní pořadatel

Autor: Václav Lang - 
21. ledna 2016
05:10

Americký festival Sundance patří mezi hlavní události světové filmové scény. Každý rok si jej kromě desetitisíců diváků ze všech koutů zeměkoule nenechají ujít ani nejlepší filmaři. Blesk.cz se letošního ročníku účastní jako jediné médium ze střední Evropy. Sundance startuje ve čtvrtek a potrvá do 31. ledna. Programový manažer festivalu John Nein nám prozradil, na co se těšit a čeho se naopak vyvarovat.

Festival Sundance je největším americkým festivalem nezávislého filmu. Pravidelně se ho účastní na 50 tisíc lidí. Filmy, které se zde představují, mnohdy excelují při předávání Oscarů.

Hlavní část akce se odehrává v  městečku Park City nedaleko Salt Lake City ve státě Utah. Je to jedno z nejoblíbenějších lyžařských středisek v USA, které se může zároveň pochlubit malebným historickým centrem.

Městečko, které se počtem obyvatel rovná například středočeské Hostivici nebo zlínským Napajedlům, se čtvrtkem stává na deset dní světovým centrem filmového dění.

John Nein, programový manažer festivalu Sundance John Nein, programový manažer festivalu Sundance | Sundance Institute

Blesk.cz přináší rozhovor s programovým manažerem festivalu Johnem Neinem. Prozradí v něm, jaké hvězdy se festivalu zúčastní, které filmy si nenechat ujít i co má Sundance společného s festivalem v Karlových Varech.

Co je na letošním ročníku Sundance festivalu výjimečného?

Domnívám se, že síla festivalu tkví v tom, že se nám mnoho let daří vyvažovat poměr amerických a mezinárodních filmů, stejně jako máme vždy spoustu zajímavých mladých filmařů. To je něco, co se nám daří dlouhodobě. Dalo by se říct, že výjimečný je široký záběr nezávislých děl od komedií a dramat k velmi experimentálním filmům.

Jsou zde tradičně celovečerní filmy i kratší práce, ale hranice mezi nimi se rozmazávají a mnoho dokumentaristů tvoří různými způsoby a s velkým úspěchem. Je tu také mnoho filmařů a dokumentaristů, od kterých by se tradičně čekal celovečerní film, ale oni pracují na krátkém příběhu nebo seriálu, případně jinou formou. A to mi letos připadá velmi výrazné a docela unikátní.

Filmový festival Sundance Filmový festival Sundance | Sundance Institute

Na co jiného kromě filmů se mohou návštěvníci těšit?

Během festivalu se děje spousta dalších věcí. Kromě několika opravdu zajímavých panelových debat je zde série diskuzí nazvaných Cinema Café, při kterých se návštěvníci mohou setkat s filmaři a herci. Také máme skvělé hudební akce, v tzv. Music Café bude každý den hudební produkce, přibyl nám Base Camp s živými, nejen hudebními, vystoupeními.

Filmový festival Sundance Filmový festival Sundance | Sundance Institute

Pravděpodobně nejzajímavější záležitostí bude 10. ročník programu zvaného New Frontier, který se podrobně zabývá technologiemi ve filmech. Letos se zaměřuje na virtuální realitu. Najdete zde mnoho ohromujících funkčních instalací. Myslím, že je to neuvěřitelná, dechberoucí záležitost.

A jaké letos dorazí filmové hvězdy?

Jedním z nejzdravějších aspektů současné americké nezávislé filmové scény je, že v ní působí mnoho významných herců, kteří podávají fantastické výkony. Mnoho z nich každý rok přijíždí na festival podpořit své filmy a pohovořit o své práci. Takže ano, herci se hojně účastní a jednou z oblíbených částí festivalu je panelová diskuse následující po každé filmové premiéře. Je to skvělá příležitost pro obecenstvo setkat se s tvůrčím týmem i herci.

Městečko Park City, dějiště festivalu Sundance Městečko Park City, dějiště festivalu Sundance | Sundance Institute

Buďte, prosím, konkrétnější. Můžete uvést nějaká jména?

Když se dívám na zmíněnou premiérovou sekci, myslím, že většina z nich přijede. Měl by přijet Daniel Radcliffe, Michael Shannon, Rebecca Hall. Známých jmen je tam skutečně hodně, takže myslím, že by nebylo fér zmínit jen některé z nich.

Co byste si nenechal ujít vy sám?

Zajímavá otázka. Jsem programový manažer festivalu a všechny filmy jsem viděl. Ale je pravda, že jsem je často viděl v počátečních fázích a ne ve finální podobě, takže si užiju sledování filmů s obecenstvem a na plátně v jejich konečné verzi. Mou oblíbenou činností je setkávání se s režiséry, scenáristy a vůbec celými štáby. S některými filmaři máme naplánovanou večeři, s některými brunch. To jsou mé oblíbené akce.

Můžete mi říct, jaký film z letošního Sundance je pro vás číslo jedna, případně dva nebo tři?

Osobně nemám vyloženě oblíbený film, který bych takto označil. Samozřejmě jsou tu filmy, které mám raději než jiné, ale raději než na jednotlivé filmy bych chtěl poukázat na široký rozsah prací, které sem přicházejí od velmi mladých umělců. Ať už je to film Under the Shadow v naší Midnight sekci – je to úžasný film z Íránu, jaký nevidíte příliš často –, nebo snímek Sand Storm v sekci World cinema, který se na Sundance představí vůbec poprvé. Jsem nadšený z těchto nových filmařů, na druhé straně napjatě očekávám také filmaře, kteří pracují již řadu let.

Historická část městečka Park City, kde se každoročně odehrává festival Sundance. Historická část městečka Park City, kde se každoročně odehrává festival Sundance. | Sundance Institute

Jaké máte doporučení pro ty, kteří jedou na Sundance poprvé?

Mé doporučení je nechat na sebe působit tamní kouzlo. Na festivalu se toho tolik děje, je plný energie a lidé jsou často v pokušení podívat se na film s větším obsazením nebo známějším režisérem. Což je myslím skvělé, ale zároveň opravdu doporučuji prvotním návštěvníkům na festivalu zariskovat. Jděte se podívat na něco, o čem nevíte, co je. Jděte se podívat na dokument, podívat se na něco, co je risk. Obecenstvo by mělo riskovat stejně tak jako tvůrci.

Slyšel jsem, že jste se zúčastnil i českého karlovarského festivalu. Je to tak?

Ano. Jezdím tam velmi často a popravdě jsem dnes ráno (rozhovor probíhal v pátek 15. ledna, pozn. red.) posnídal s lidmi z Karlových Varů. Mám ten festival velmi rád, je skvělý.

Oba festivaly jsou docela rozdílné, můžete je ale přesto porovnat? Například atmosféru na obou akcích.

Myslím, že právě atmosféra je na obou festivalech nejpodobnější. Oba mají fantastickou energii a publikum tvoří skuteční filmoví nadšenci – milují filmy, proudí tam energie, lidé mají chuť zajímat se o nová díla. Je to vlastně publikum, co mají podle mě tyhle dva festivaly nejvíc společné. Je to obrovská energie, která vychází z lidí, co skutečně chtějí vidět skvělé filmy. Pokud jde o program, tak ten je na obou festivalech ambiciózní, ovšem pro různé druhy filmových diváků.

* Na festivalu Sundance se představí desítky filmů od špičkových filmařů z celého světa. Některé z nich bude možné zhlédnout na stanici Sundance Channel.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi