S tím, že se na nohy už nikdy nepostaví, se smířil. „Pořád se snažím cvičit. Už se sice nezapojí žádné nové svaly, ale ty, co pracujou, můžu ještě posilovat,“ říká smířeně v magazínu Barrandovská Sedmička, který poběží v neděli ve 21.50. S dalšími překážkami už se ale smiřovat nehodlá.

Tu poslední mu do cesty postavila jeho vlastní figura. Ta se za pět let, které strávil vsedě, proměnila a Martinovi, který jinak neztratil na kráse, způsobila problémy s oblékáním. „Vozíčkáři tady nemají možnost se normálně hezky oblékat. Normální konfekce nám prostě není a zahraniční firmy, které šijou pro vozíčkáře, jsou strašně drahé,“ vysvětlil potíže, které si zdravý mladý muž jen těžko dokáže představit.

Kalhoty pro vozíčkáře musí mít úplně jiné rozměry, než klasické. Jejich přední část je mnohem užší než zadní. „Domluvil jsem se s Pavlem Filanderem a připravili jsme kolekci pro vozíčkáře. Ať vypadáme i na tom vozíku dobře,“ neskrývá radost Zach.

Přestože řeší problémy s oblékáním mnoha vozíčkářům, najdou se mezi nimi i takoví, kteří na Zacha koukají skrz prsty. „Nedávno mi nějaký vozíčkář napsal, že jsem dostal auto od státu, přitom jsem normálně splácel tři roky 7 tisíc měsíčně. Žádné takové výhody nemám,“ dodává smutně Zach.

Fotogalerie
6 fotografií