Figurky na dort se ve většině případů vyrábí buď z modelovací hmoty, tedy fondánu nebo z marcipánu. Tyto dvě hmoty si prosím nepleťte. Zatímco marcipán je složen hlavně z mandlí a cukru, fondán je v podstatě hustý cukrový rozvar, který vznikne svařením cukru a vody na takzvanou bublinu. Nejvhodnější modelovací hmotou je podle diskuzí gumpasta nebo Smartflex. Chuťově je zase výborný marcipán, který má ale tendenci po zaschnutí praskat. Proto si pohlídejte, abyste vybrali opravdu kvalitní pravý marcipán. Pokud se vám při modelování lepí ruce, promněte je ve směsi škrobu a práškového cukru.
V obou případech, jak u marcipánu, tak potahovací hmoty, lze materiál pěkně tvarovat, barvit a lze z něj vytvořit krásné figurky. Marcipán i modelovací hmotu můžete nechat i bez barvy a pomalovat až závěrečnou figurku. Další možností jsou figurky z čokolády. Stačí koupit formičky a temperovat čokoládu na správnou teplotu (zahřátí na 44 stupňů, následné zchlazení na 34 stupňů Celsia), aby se vám figurka pěkně leskla a nedělaly se tam bublinky.