Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rath žádá o volno z vězení: Ve Sněmovně chce hlasovat o jejím rozpuštění

Vazebně stíhaný poslanec David Rath by rád hlasoval o rozpuštění Sněmovny
Vazebně stíhaný poslanec David Rath by rád hlasoval o rozpuštění Sněmovny  (Autor: David Malík, Ladislav Křivan)
Autor: simao, ČTK - 
2. července 2013
17:07

I po více jak ročním pobytu ve vazbě je David Rath stále poslancem. A rád by se opět podíval "pracovně" do Sněmovny. Údajně totiž žádá o propustku z vězení kvůli tomu, aby se mohl účastnit případného hlasování o rozpuštění Sněmovny.

Z konce kabinetu Petra Nečase měl David Rath radost. "Petr Nečas nese svůj díl odpovědnosti na tom, že už přes rok jsem ve vězení," objevilo se ostatně v Rathově vyjádření na jeho blogu.

K postavě Nečasovy pravé ruky Jany Nagyové pak Rath dodal: "Osobně ji neznám. Po svém zatčení jsem ji napsal dopis, že teď je na řadě ona s panem Nečasem. Asi se tomu tenkrát smála, ale na svůj dopis jsem odpověď nikdy nedostal," uvedl Rath pro Parlamentní listy.

Rath přitom tvrdí, že celou vládní krizi předpovídal, když před rokem řekl, že v jeho sousední cele bude zasedat současná vláda. "V kombinaci s dlouhodobými odposlechy, z nichž lze účelově cokoliv sestavit, je možné kohokoliv obvinit, uvěznit a odsoudit," uvádí Rath i s odkazem na vlastní věznění, kvůli kterému nemůže docházet do Sněmovny. A přitom by prý chtěl.

Poslanecký mandát totiž Rathovi neskončil, a tak nyní žádá, aby ho do Sněmovny pustili. Někdejší člen ČSSD Rath by se rád účastnil hlasování o rozpuštění Sněmovny a vypsání předčasných voleb, což prosazuje jeho bývalá domovská strana.

Z korupce žalovaný poslanec o to podle serveru tyden.cz požádal soudce Roberta Pacovského, který bude předsedat soudu s Rathem. Jak o Rathově žádosti rozhodne, však není zatím jasné. "Je na dovolené, takže žádost obžalovaného Ratha zatím nedostal, neviděl ji. Dokud si ji neprostuduje, nechce se k tomu, jak rozhodne, vyjadřovat," řekla serveru mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

K rozpuštění Sněmovny je přitom třeba 120 hlasů a vypadá to, že by se o něm mělo rozhodovat v polovině července. Hlavní líčení v Rathově případě pak začne v první polovině srpna.

itartas ( 7. července 2013 08:29 )

kecman: co to meleš huso, jaký basman? On pokud vím odsouzen ještě nebyl, tak proč ho nazýváš basmanem, asi máš právní minimum v hlavě jako většina lidí v tomto státě! Je stále považován dle našeho právního řádu za nevinou osobu dokud se mu neprokáže vina pravomocným rozhodnutím soudu, proto stále bude veden jako poslanec se všemi náležitostmi.

itartas ( 7. července 2013 08:26 )

Rath má pravdu, ty pofiderní odposlechy se dají napasovat na každého nepohodlného občana, já bych je chtěla slyšet! Je to jedna veliká špinavost a divím se opravdu těm lidem, kteří stále ještě věří v justici v našem státě a v jejich spravedlnost.To co dokázala justice předvést v 50 létech, předvede kdykoliv i dnes úplně hravě!!!!

123automobil ( 3. července 2013 08:53 )

123automobil ( 3. července 2013 08:52 )

No tfuuuj,PRASE!!!!!!

123automobil ( 3. července 2013 08:51 )

Zobrazit celou diskusi