Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rok Ratha ve vězení: Jak poznamenal jeho dvě rodiny?

Autor: simao - 
14. května 2013
11:47

Přesně jeden rok dnes uplynul od chvíle, kdy policie zadržela Davida Ratha (47). Poslance, hejtmana, někdejšího ministra zdravotnictví, ale i syna doktora, mladšího bráchu, tátu od dvou dětí... A záletného manžela a vášnivého milence. Tím vším byl David Rath. Před rokem a více. Nyní je především nejsledovanější českým vězněm.

Odcházel ze schůzky se svými kumpány a nesl krabici od vína se zajímavým obsahem - sedmi miliony korun. Kde se tam takový balík vzal? Státní zástupce má jasno. Šlo o úplatky! Rath proto skončil ve vazbě, žádosti o podmínečné propuštění smetl soud ze stolu hned několikrát.

"Mohl by být vyšetřován na svobodě a délka vazby je podle mě naprosto nepatřičná. Pokud vím, tak se vazbou řeší hrozba útěku a to si nemyslím, že z jeho strany hrozí. Má tady dvě rodiny, děti, nemocného otce. Vůbec si nedovedu představit, že by utekl do zahraničí," postěžovala si Blesku Eva Rathová. Jejímu manželovi však hrozí až 12 let vězení. A tedy i to, že se domů za svými blízkými jen tak nepodívá...

Manželka Eva a syn terčem posměchu

"Celé to nese velice těžce. Je z toho zdrcená," řekl Blesku o stavu Evy Rathové starší bratr Davida Ratha Michal (55). Eva Rathová se tím netajila. Byl to pro ní šok. Nejvíce však prý trpí syn Daniel (10). 

"Snáší to špatně na konto otce, kterého měl velmi rád a měl k němu velmi vřelý vztah a trávili spolu veškerý volný čas," prozradila Rathová. Danielovu situaci dokonce řešili s psychologem. Nepřidalo mu ani to, že ze začátku byl Rath junior ve škole také terčem posměchu. "Ale ten jeho bezprostřední kolektiv se zachoval přímo fantasticky," dodala.

Rathové však nezbylo, než se s nastalou situací vyrovnat. Živit rodinu musela i tehdy, když policie zabavila Rathovy peníze. O vánočních svátcích pak raději vzala syna k rodičům, aby nebyl v prostředí, které mu připomíná otce.

Jí samotné pak oporou byly třeba její kamarádky, sama se také pokusila prorazit v politice. V Rathově Hostivici kandidovala třeba proti Berill Machekové, bývalé Rathově mluvčí. A porazila ji.

Horká milenka, druhý syn a nemocný otec

Ve vězení však Ratha navštěvuje i jeho druhá rodina - milenka Renata Horká (45) a jejich společný syn Filip (12). "Ano, střídáme se, pravidelně. Každá vidíme manžela jednou za čtrnáct dní. Je to hlavně proto, aby měl kontakt s oběma dětmi," objasnila Eva Rathová.

"Odpornost režimu se pozná i podle toho, jak ničí i okolí vybraného cíle," dodal však rázně Rath z vězení. Obě jeho rodiny jsou na tom prý podobně - tedy nic moc... Rathova manželka přitom do vězení jezdí nejčastěji za doprovodu svého tchána Ratmíra. David Rath přitom žádal o propuštění i kvůli němu.

"Před dvěma měsíci utrpěl vážný úraz, byl upoután na lůžko a potřeboval pomoc. Státnímu zástupci to bylo jedno a zvolil řešení, které má za cíl mě držet dále ve vězení. Bylo jim úplně jedno, že otec může i zemřít. Naštěstí to přežil a jeho stav se postupně lepší," prozradil Rath, když za ním byl Blesk nedávno ve vězení.

itartas ( 27. června 2013 13:06 )

horstfuxteleshop ( 14. května 2013 21:42 )

to víš, to tebe by koply obě do pr.dele ty bl.bej hňupe

itartas ( 14. května 2013 20:23 )

zřejmě ji zničili tobě a naučili tě krást, protože má morálka je naprosto bezchybná....a tady to vypadá tak jak to vypadá z jediného prostého důvodu. Společnost ta naše jako taková je zkažená a je potřeba vybudovat novou, ale kdo ji vybuduje troubové jako ty? No to určitě, takže začarovaný kruh...

itartas ( 14. května 2013 20:20 )

itartas ( 14. května 2013 20:20 )

Zobrazit celou diskusi