Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rathovi příznivci, kde jste? Demonstrovat za jeho propuštění nikdo nepřišel

David Rath již sedí více jak rok: Demonstrace za jeho propuštění se však nikdo nezúčastnil
David Rath již sedí více jak rok: Demonstrace za jeho propuštění se však nikdo nezúčastnil  (Autor: Foto Blesk - Alexandr Malachovský)
Autor: simao, ČTK - 
30. května 2013
12:54

Pusťte Ratha domů... se dnes mohlo ozývat před Ruzyňskou věznicí. Nestalo se. Na demonstraci za propuštění poslance z vazby totiž nikdo z jeho podporovatelů nedorazil. A celá akce skončila fiaskem.

Desítka novinářů, jinak nikde nikdo. Demonstrace za propuštění Davida Ratha, kterou na čtvrteční dopoledne svolalo obanské sdružení Help-Roma, skončila fiaskem. Otázkou je, co příznivce vězněného poslance odradilo. Psí počasí, nebo bezmoc, která občas sálá i z jejich idolu, stěžujícího si pravidelně na svůj trpký osud?

Rathův obhájce: Žaloba je děravá

Rath se považuje za oběť. Jeho obhájce požaduje, aby se celá korupční kauza vrátila zpátky na stůl žalobci, protože je Rathova obžaloba údajně rozporuplná a neurčitá.

"Dosud schází zmapování toku finančních prostředků, které měly být použity jako úplatky, a to zejména jejich uložení či použití obviněnými. A to i přesto, že obvinění byli důsledně policií sledováni a odposloucháváni po dobu více než šesti měsíců," tvrdí Rathův zástupce Roman Jelínek.

Rathovo propuštění zamítl i Ústavní soud

Vše ale směřuje do soudní síně, kde by se mělo rozhodnout, zda a na jak dlouho půjde Rath sedět. Ve vazbě je přitom už rok. Žádosti o podmínečné propuštění na kauci soud smetl ze stolu, přetrvávají prý důvody pro vazební stíhání. Prý by mohl třeba utéct do zahraničí.

Proti trvající vazbě přitom Rath poslal námitku i k Ústavnímu soudu. Ten ji však minulý týden označil za neopodstatněnou.

Rathovi ani jeho rodinám (manželce a milence) se tohle stanovisko nelíbí. Dnes ale měli možnost jeho příznivci vyjádřit svůj nesouhlas s vazbou. Nestalo se tak. Není ale všem dnům konec, zmiňované sdružení svolalo na dnešek druhý protest taktéž do Prahy na Václavské náměstí. Kolik se sejde lidí tam?

itartas ( 27. června 2013 13:00 )

panna:kdo ho zatemnil tobě

itartas ( 27. června 2013 12:59 )

ornel: dobytek jsi ty

krupan10 ( 31. května 2013 06:54 )

zloději si mnou ručičky a kolem zuří demokracie

mortis69 ( 30. května 2013 18:52 )

A Ty jsi teď v pivinném stavu,viď Jinak celkem souhlas Furt lepší než aby se tam srotilo pár set cigánů.To by bylo teprve tóčo

ornel ( 30. května 2013 16:45 )

demonstrace? Jen si tam zloděje nechte.10 let a makat!Dobytek..........

Zobrazit celou diskusi