Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Malému lvíčkovi zachránil život táta

Nově narozené mládě drápkaté opičky lvíčka zlatého se tiskne ke svému otci, patnáctiletému samečkovi
Nově narozené mládě drápkaté opičky lvíčka zlatého se tiskne ke svému otci, patnáctiletému samečkovi  (Autor: ČTK)
Autor: oce - 
15. června 2010
06:07

O velmi vzácné zvířátko pečují nyní s velkým úsilím pracovníci zoologické zahrady v Ústí nad Labem. Narodilo se tu totiž mládě drápkaté opičky lvíčka zlatého. Tento druh je v přírodě ohrožen. A navíc zpočátku vůbec nebylo jasné, zda malý novorozenec přežije.

„Samička je totiž dost nezkušená, jsou jí teprve dva roky. Nevěděla, jak má o malé pečovat, jak jej má nosit,“ vysvětlovala mluvčí zahrady Věra Vrabcová.

Situaci naštěstí zachránil otec, zkušený patnáctiletý samec, který ze své partnerky ani potomka nespustil oči. „Celý pavilon jsme pro jistotu uzavřeli, aby měli rodiče co největší klid.

Od druhého dne se ale naštěstí začali v péči o mládě střídat tak, jak je to u těchto opiček v přírodě přirozené,“ dodala Vrabcová. Po třech týdnech si tak mohli celou rodinku prohlédnout konečně i návštěvníci zoo.

30 let bojují o přežití

Lvíčci zlatí patří mezi živočichy, kteří jsou v přírodě ohroženi vyhubením, a je jim už přes 30 let věnována pozornost ochranářů. Jsou zapsáni v Mezinárodní červené knize ohrožených druhů, jejich počet je v přírodě odhadován na asi 1000 jedinců. Žijí pouze na velice malém území východního pobřeží Brazílie.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi