Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Opice umí řešit jednoduché matematické úlohy

Makak bandar
Makak bandar  (Autor: Animal Planet)
Autor: ČTK, šim - 
19. ledna 2010
07:46

Opice jsou schopny řešit jednoduché matematické úlohy. Na makacích to ukázali neurobiologové ze západoněmecké univerzity v Tübingenu.

Dokázali totiž opičky naučit seřazovat skupiny bodů podle jejich množství, informovala agentura DPA. Své poznatky zveřejnili vědci kolem fyziologa Andrease Niedera v odborném časopise Proceedings, který vydává americká Národní akademie věd.

Jednoduché početní úkony jako "větší než" a "menší než" zvládly opice suverénně a v krátké době, sdělila univerzita. Vědci rovněž zjistili, které skupiny mozkových buněk jsou odpovědné za které matematické úkony.

Úkony "větší než" a "menší než" jsou předpokladem pro cílené jednání rovněž u lidí. Jinak by se v obchodě například neuměli rozhodnout pro výrobek s nižší cenou. Aby experti zjistili, které neurony tyto úkoly řeší, měřili elektrický proud v mozcích primátů.

Opicím předložili vždy dvě rozdílně velké množiny bodů a zvířata ukázala podle zadání buď skupinu s větším nebo s menším počtem bodů. Přitom se odehrály pozoruhodné reakce v oblasti čelního laloku. Nezávisle na tom, jak velké porovnávané množiny bodů byly, soustředily se dané mozkové buňky výlučně na početní schéma. Jedna polovina příslušných buněk se aktivovala jen v případě, kdy bylo třeba použít pravidlo "větší než", druhá polovina přišla ke slovu pouze tehdy, když šlo o to aplikovat schéma "menší než".

Tyto poznatky by podle Niedera mohly z dlouhodobého hlediska pomoci i pacientům, jejichž logické myšlení a usuzování poškodila mrtvice nebo poranění mozku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bosomfriend ( 19. ledna 2010 09:04 )

udelaji urcite mensi schodek, nez ti VS vzdelani.

mausi ( 19. ledna 2010 07:59 )

neslavně proslulá uni Thübingen. Opice mají implantvány elektrody v mozcích, na hlavě cementem přibetonovaný aparát. jsou upoutání na křeslo a vodu dostávají po kapkách jen když spolupracují. to vše asi po dobu 10 ti let každý den a když jsou naprosto zmučeny, jsou zabity vykrvením. je neuvěřitelné, co všechno dokáže člověk udělat tak vysoce inteligentnímu tvoru. Zlaté koncentráky. tam to netrvalo zdaleka tak dlouho.

gogo ( 19. ledna 2010 06:54 )

To někteří naši politici a poslanci již umí také !

Zobrazit celou diskusi