Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Kontrolor ze Smolensku po měsících skrývání promluvil

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Fakt.pl, šim, kamp - 
8. září 2010
11:18

Pawel Plusnin byl jedním z kontrolorů letového provozu z vojenského letiště ve Smolensku, kde 10. dubna havaroval speciál s polskou elitou. Měsíce se skrýval. Nyní poprvé vystoupil a promluvil. „Polští piloti neuměli příliš dobře rusky,“ prohlásil Plusnin v rozhovoru pro ruská média. Jenže to byl jen jeho odhad.

Plusnina nyní po pěti měsících vypátrali reportéři polské televizní stanice TVN. Právě on byl jedním z těch, co před katastrofou komunikovali s posádkou letadla. Jeho jediné prohlášení pro media proběhlo hned po nehodě pro ruský deník. Od té doby o něm nikdo neslyšel. Až nyní.

„Navrhl jsem posádce, aby přistála na jiném letišti, kde byly lepší podmínky. Ale odmítli,“ uvedl Plusnin. Hned po katastrofě také řekl, že znalost ruštiny u posádky byla velice chabá, zejména co se čísel týkalo.

Nyní svou výpověď však zásadně změnil. Přiznal, že špatnou znalost ruštiny posádky si odvodil. Protože letadlo, které do Ruska vezlo polského premiéra Donalda Tuska 7. dubna, mělo problémy v komunikaci s letištěm Severnyj, tedy tím, kde o tři dny později tragicky havaroval speciál s prezidentem.

Plusnin se problémů v komunikaci obával i při přistání druhého letadla, také proto prý žádal, aby letadlo za zhoršujících se klimatických podmínek přistálo někde jinde. Když pak ale došlo na komunikaci s posádkou prezidentského tupolevu, Plusnin zjistil, že posádka rusky mluví obstojně.

cert ( 8. září 2010 13:54 )

Tak to by mne zajímalo odkud víte, jak se běžně komunikuje na malých málo používaných vojenských letištích?

grandma ( 8. září 2010 12:42 )

Tiež sda čudujem, pokiaľ viem vždy sa komunikuje v angličtine, tak ako je to možné, že komunikovali rusky prip. poľsky??????????????????

e.44 ( 8. září 2010 12:28 )

Trapný kecy

kinki ( 8. září 2010 11:44 )

Tak preco potom nekomunikovali po anglicky ako je to bezne?

Zobrazit celou diskusi