Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Část Slováků nechce státní smutek za vyvražděné Romy!

Příbuzní obětí na místě tragédie stále nemohou pochopit, co se vlastně stalo...
Příbuzní obětí na místě tragédie stále nemohou pochopit, co se vlastně stalo...  (Autor: Karol Farkaš, Čas.sk)
Autor: cas.sk, mivr, josK - 
1. září 2010
14:28

Po masakru v Devínské Nové Vsi v Bratislavě se Slovensko ponořilo do problému, který má rasový podtext. Velká část veřejnosti si nepřeje, aby byl na počest vyvražděné romské rodiny vyhlášen státní smutek. Rodina, která byla v minulosti problémová, si to prý nezaslouží.

Úřad vlády po pondělním masakru v Devínské Nové Vsi pro veřejnost připravil kondolenční knihu. Mezi prvními ji podepsala premiérka Iveta Radičová.

„Vláda SR soucítí se všemi, kteří prožívají žal a kteří dnes nevinně trpí. Uděláme všechno proto, abychom se takto nemuseli střetávat. Víme, jak to bolí, a chceme, aby ti, kteří nevinně trpí, co nejdříve opět nabrali sílu a mohli spolu s námi kráčet po našem Slovensku,“ řekla médiím premiérka. Jenže mnozí Slováci žádný smutek necítí...

Smutek za problémové Romy: Ano? Ne? Slovensko se štěpí...

Na Slovensku se ozývají hlasy, že vzhledem k problematické minulosti vyvražděné rodiny, by se smutek vůbec držet neměl.

„Budeme rozlišovat ztrátu života podle barvy pleti? Ti nevinní lidé, do kterých tento pachatel následně střílel, se provinili čím? Vendeta? Sicílie? Když nám rupnou nervy, to je omluva vraždy?“ zareagovala na této hlasy emotivně Radičová.

O problémové rodině vznikla reportáž

O vyvražděné rodině vznikla v minulosti reportáž. Podnětem k natočení videa, na kterém promlouvá i jedna ze zavražděných, byly stížnosti sousedů na neúnosné chování rodiny: žádost, aby televize Markíza přijela a situaci zdokumentovala, podepsali údajně všichni ostatní obyvatelé domu.

Reportáž odvysílanou v rámci pořadu Lampáreň lze v původním stavu zhlédnout na serveru TVnoviny.sk. Část reportáže pak zde:

Zdroj: Cas.sk