Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kdo byl šílený střelec? Tichý soused obětí...

Autor: šim, ČTK, shp, cas.sk, mivrk - 
31. srpna 2010
16:10

AKTUALIZUJEME: Kdo byl šílenec, který v pondělí odpoledne v Bratislavě postřílel sedm lidí? A proč vraždil? Střelec Ľubomír Harman (†48) byl podle slovenského deníku Cas.sk od roku 2008 nezaměstnaný. Pravidelně se účastnil střeleckých soutěží a schůzí klubu, proto měl doma zbraně. Podle svědků za masakr mohou sousedské spory.

Harman nikdy profesioálním vojákem nebyl. V letech 1981 - 1983 si odsloužil akorát povinnou vojenskou službu. Na adrese v Devínské Nové Vsi bydlel od roku 1989. Od té doby vystřídal čtyři zaměstnání, ale v poslední době byl nezaměstnaný. Samopal 58, kterým zabil sedm lidí, držel od 8. dubna 2005.

Muž pocházel z uspořádané rodiny, jeho rodiče ještě žijí. Měl dva sourozence, bratra a sestru. Nikdy se neoženil. V minulosti nebyl nikdy soudně trestaný. Jeho blízkým přítelem byl předseda střeleckého klubu. Ten tvrdí, že se mu vrah nikdy nesvěřil s tím, že by měl se sousedy problémy. I jeho sousedé přisvědčili, že působil přátelsky a nekonfliktně. Prý s nimi ale moc nekomunikoval.

Sousedské spory, nebo rasový motiv?

Slovenské weby identifikovaly rodinu, která se stala obětí zběsilého střelce. Podle internetového vydání listu Sme jde o romskou rodinu Putíkových, která neměla v okolí dobrou pověst. Střelec přímo v jejich bytě zastřelil čtyři ženy a jednoho muže. Dalšího muže zastřelil, když vycházel z domu. Sedmou obětí se stala náhodná žena (†52), kterou střelec zasáhl na balkóně jednoho z nich.

Útočník podle výpovědi svědků bydlel na stejném patře jako vyvražděná rodina, kterou mnozí lidé označili za problémovou, často hlučnou. To, že by za několikanásobnou vraždou mohly být sousedské spory, potvrdili svědci i příbuzní obětí. "Neměl rád černé. Stále proti nám něco měl. Bydlel v protější garsonce," řekla jedna z příbuzných obětí.

Tady brutální vrah zabíjel. Tady brutální vrah zabíjel. | ČTK

Tuto verzi potvrdily i sousedky z domu, kde vrah i oběti žili. "Nevycházeli spolu dobře. On byl zvláštní, žil sám," řekla slovenskému deníku Sme jedna z nich. Policie se zatím k verzi, že šlo o rasově motivovaný útok, nevyjádřila.

Podle sousedů v jednopokojovém bytě vyvražděné rodiny bydlelo často až deset lidí. Hlasitá zábava dlouho do noci tam prý bývala na denním pořádku.

Tady brutální vrah zabíjel. Tady brutální vrah zabíjel. | ČTK

Hledají jedenáctiletého chlapce

Příbuzní obětí stále pohřešují jedenáctiletého chlapce. Podle nich byl v bytě, kde se střílelo. Právě za chlapcem mířil jeho otec Jozef Putík, kterého vrah zastřelil před domem. Chlapce příbuzní hledali dlouho do noci.

Těmhle vzal život

Mezi oběťmi byla Jozefína Slezáková (†68), její dvě dcery, Mária (†45) a Ružena (†51), vnučka a další muž, který patřil do rodiny. "Ještě ráno jsem byla s mámou, je to hrozné," řekla deníku Nový Čas dcera Ruženy Miška. Další muž byl zabit u vchodu do domu. Sedmou obětí se stala žena (†52) na balkóně. Vraha zastřelil jeden ze zasahujících policistů.