Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poškozený vrt v Mexickém zálivu: Ropa prý opět uniká!

Ropa v Mexickém zálivu
Ropa v Mexickém zálivu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, val - 
19. července 2010
09:45

Ropa opět uniká! Nedaleko místa, kde se v minulých dnech společnosti BP podařilo utěsnit vývěr ropy z poškozeného podmořského vrtu, se objevila netěsnost.

Americký vládní zmocněnec Thad Allen pro dohled nad ropnou havárií v Mexickém zálivu však prohlásil, že o žádné trhlině nemá informace.

Pokud se však informace o trhlině potvrdí, měla by podle Allena BP krycí ventil otevřít a poruchu odstranit, aniž by vrt poškodila.

Vláda USA a vedení BP mají rozdílné názory na další postup. Vládní zmocněnci chtějí poškozený vrt znovu otevřít, protože se obávají, že tlak způsobený utěsněním může způsobit ještě větší škody.

BP těsnící kryt otevřít nechce. Nelíbí se jí prý představa, že po úlevě vyvolané překrytím vývěru by ropa přinejmenším další tři dny znovu proudila volně do moře. Pokud se tak nakonec stane, chce firma dát dostatečně jasně najevo, že kryt je odstraněn na pokyn vlády. BP se tak vyhne kritice za další znečišťování moře.

Nezvratné důkazy o trhlině nejsou. Zdroj, který nechtěl být jmenován řekl, že netěsnost a možný únik metanu byly zjištěny. Podrobnosti však odmítl uvést.

Ropa do Mexického zálivu vytékala téměř tři měsíce od 20. dubna, kdy výbuch těžební plošiny Deepwater Horizon zničil podmořský vrt a zabil 11 dělníků. Surovina zasáhla americké pobřeží od Texasu po Floridu a způsobila nejhorší ekologickou havárii v dějinách Spojených států.


Odstraňování přímých následků ropné havárie na americkém pobřeží potrvá podle odhadů vlády do podzimu. S dlouhodobými následky na mořský život i na pobřežní ekosystémy se zřejmě budou Američané potýkat ještě řadu let.

zlymikes ( 19. července 2010 11:45 )

Blesk neměl o čem psát

Zobrazit celou diskusi