Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Armáda USA přiznala, že útočila na afghánské civilisty

Armáda USA přiznala, že útočila na afghánské civilisty
 (Autor: SITA)
Autor: ČTK, hto - 
29. května 2010
13:10

Americká armáda přiznala, že v únoru zaútočila na afghánské civilisty, které pokládala za konvoj povstalců z hnutí Taliban. Zabili 23 lidí a 12 dalších utrpělo zranění.

Americká armáda vydala zvláštní zprávu o útoku v provincii Uruzgán, ve které uvádí, že posádka, co na dálku řídila bezpilotní letoun, jež nálet provedl, dostala před útokem nepřesné informace, kvůli špatné analýze situace místním velitelským stanovištěm.

Nálet na konvoj civilistů

Americká jednotka zvláštních operací se dozvěděla, že k ní směřuje skupina členů povstaleckého hnutí Taliban, a nechala si přivolat leteckou podporu. Při následném útoku bezpilotních letounů zemřelo ve třech nákladních autech 23 lidí. Z videozáznamu pořízeného po akci ale vyšlo najevo, že šlo o neozbrojené civilisty, mezi nimiž podle afghánských zdrojů byly i ženy a děti.

Podle prohlášení velitele spojeneckých sil v Afghánistánu Stanley McChrystala, neúmyslná zabití a zranění civilistů podkopávají důvěru ve spojenecké vojáky. Slíbil, že armáda učiní vše, aby se podobným případům v budoucnu zamezilo a získala zpět důvěru afghánského obyvatelstva.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi