Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Češi, uprchlík je normální člověk: „Sluníčkáři“ spustili kampaně o migrantech

Autor: simao - 
26. dubna 2017
06:10

Různé kampaně a projekty na podporu migrantů spustila v tomto roce Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) a další spolky. V jednom případě jde o pomoc dětem, které cestují bez rodičů, v druhém pro cizince, kteří u nás již jsou, ale nebyli tak úplně přijati. Jde přitom o to ukázat, že „migrant, cizinec, Ukrajinec, uprchlík, Vietnamec je úplně normální člověk“, řekl Blesk.cz ředitel OPU, právník Martin Rozumek.

Dva zajímavé projekty spustila od začátku roku nezisková Organizace pro pomoc uprchlíkům, která dle informací Blesk.cz čelila na sklonku minulého roku útokům právě kvůli tomu, že se snaží migrantům pomáhat.

Situace kolem ní se však nyní přece jen zklidnila. „S celkovým uklidněním situace a s tím, že k nám uprchlíci téměř žádní nechodí, se zklidnila i masáž ze strany haterů. Je to mnohem lepší a v současné době je ta situace mnohem klidnější,“ hlásí ředitel Martin Rozumek, který se v minulosti neváhal označit za „sluníčkáře“. 

Uprchlíka tu v podstatě nikdo nepotkal, říká Rozumek

Nejde přitom „jen“ o uprchlíky, ale migranty a cizince obecně. I proto nedávno spustila OPU kampaň „Jsem jako ty“.

Ta má podpořit toleranci k menšinám v Česku. „Hlavní důvod je ten, že se nám zdá, že cizinci pořád žijí vedle nás, a ne s námi. Že je málo kontaktů mezi mladými lidmi, mezi dospělými, že jsme si všichni zvykli na to, že nám Ukrajinci staví domy, uklízí byty, ale chybí mnohem větší spojení nebo kamarádství mezi lidmi. Snažili jsme se ukázat hlavně naší veřejnosti, že migranti jsou stejní lidé jako my, kteří tady studují, pracují, podnikají,“ řekl Blesk.cz ke kampani Rozumek. 

Nejraději by byl, aby spolu do kontaktu vstoupili zejména mladí lidé a viděli tak, že „migrant, cizinec, Ukrajinec, uprchlík, Vietnamec je úplně normální člověk“. „Pouze tímto se podaří ty stereotypy, které u nás existují, že se všichni bojí a nikdo ani neví čeho, protože nikdo uprchlíka v podstatě nepotkal, nějakým způsobem změnit,“ podotýká Rozumek.

Projekt je přitom financovaný od soukromých dárců – jeden pochází z ČR a druhý z USA. Zahájen byl na Facebooku příběhem vizážistky Majky, která pochází z Vietnamu, ale v ČR žije již 22 let.

VIDEO: Uprchlíci se stali terčem české nenávisti, upozorňoval již dříve Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům

Pro migranty a migrantky v Česku však fungují i další projekty, právě ve středu 26. dubna startují semináře komunikačních dovedností migrantů. Stojí za nimi SIMI – Sdružení pro integraci a migraci. Migranti se mají mj. naučit vyprávět své příběhy tak, aby jim lidé v Česku lépe porozuměli. Jedním z dalších bloků však bude také např. bezpečnost a obrana proti projevům násilí z nenávisti.

„Jsme různí – různě mluvíme, žijeme, vyznáváme různé hodnoty. Také ale máme všichni něco společného. Jsme lidé a to nás spojuje. Nečekáme, že se na všem shodneme, ale chceme spolu mluvit,“ uvádí spolupořádající platforma Jsme to my, která upozorňuje mj. na to, že rok po uzavření balkánské uprchlické trasy zůstávají desetitisíce lidí zaseknuté v uprchlických táborech.

Pomoc dětem bez doprovodu

O samotnou pomoc uprchlíkům jde v rámci projektů také. Na začátku roku totiž OPU spustilo projekt Domov v nové zemi – pomoc nezletilým bez doprovodu. A o děti v něm jde především. I když někdy již poněkud odrostlé.

„I k nám přichází nezletilé děti – většinou ve věku 15 až 18 let bez rodičů, samotní. Potřebují všestrannou pomoc jak ze strany právníků, tak ze strany sociálních pracovníků. My jsme vlastně jediná organizace, která celorepublikově byla schopna s těmito nezletilými cizími dětmi pracovat. Je to dost složité, protože často se nedomluví jiným jazykem než tím svým,“ komentuje projekt Rozumek.

Projekt byl vypsán až do června 2019, financován je penězi z EU – z Azylového, migračního a integračního fondu. Podmínkou bylo celorepublikové pokrytí. A tak lidé z OPU pomáhají dětem po celé ČR, kdekoli se ocitnou samy v dětském domově.

Cílem je pomoci především integrovat se. Projekt se přitom týká problematiky, která je nadále závažná i přes ustupující pozornost směřující k migrační krizi – k dětem cestujícím bez doprovodu v rámci stále trvající migrační krize.

„Spousta z těch dětí nebo mladých dospělých je vyslána svými rodinami, aby zkusila štěstí v Evropě. Přes italskou cestu většina příchozích budou ekonomičtí migranti, na které se poskládala celá rodina, aby pracovali někde v Británii a zpátky podporovali svou rodinu dalších 30 let. Je samozřejmě nešťastné, že k tomuto musí docházet, že je řada rodin v takové zoufalé situaci a rozhodne se svého syna – toho nejčastěji – poslat do nejistoty. A hodně jich to zaplatí tím nejcennějším po cestě,“ říká Rozumek.

Upozorňuje i na smutné případy nezletilých žadatelů o azyl, kteří prošli cestou Libye–Itálie a byli tak fyzicky i duševně poškozeni ze strany převaděčů a lidí, kteří je okrádají, že se jen velmi těžko z této situace vzpamatovávají. „Bohužel se to týká právě těch nejzranitelnějších – dětí a žen,“ doplňuje Rozumek.

Česko není na uprchlické cestě

OPU byla založena již v roce 1991, zvláště v posledních letech se však dostává do středu pozornosti. I když se migrační krize proměnila. Zatímco balkánská cesta byla uzavřena, Rozumek nadále poukazuje na nevyřešenou situaci u italských břehů, kde migranti umírají ve Středozemním moři při pokusu dosáhnout evropských břehů.

„Správný přístup by z naší strany byl opravdu zaměřit tu pomoc do zemí, odkud ti lidé přicházejí, protože vidíme zejména v Itálii, že chodí i žadatelé o azyl, kteří nemají vůbec naději azyl získat – ze zemí jako třeba Ghana, Gambie, Guinea,“ říká Rozumek.

VIDEO: Ohledně strachu z uprchlíků se Rozumek ptal v pořadu S prezidentem v Lánech i hlavy státu Miloše Zemana

To, že balkánská cesta je nyní zavřená a jedinou otevřenou pro uprchlíky zůstává italská cesta, má dopad i na Česko.

„Pro ČR to znamená, že už vlastně vůbec nejsme po cestě a ani cílem uprchlíků, protože téměř všichni se z Itálie snaží dostat na sever, ale ne na severovýchod, do České republiky či Polska. Máme tu rekordně nízký počet žadatelů o azyl v ČR, přesto se k nim stát chová macešsky, bráníme např. na letišti o ten azyl někomu požádat a i to řízení tady na území trvá neúměrně dlouho a kvalita těch rozhodnutí je špatná. Všechno s cílem, abychom prostě co nejvíc těch uprchlíků odstrašili vůbec od nápadu přijít do ČR,“ líčí současný stav Rozumek.

Varuje však před tím, že nikdo neví, co se stane dál a zda třeba Turecko nevypoví dohodu s EU, což by znamenalo nové uprchlíky přicházející přes Balkán. Rozumek však vidí i další důsledek současného stavu. „Cena za nelegální přechod se zvyšuje, stejně jako vykořišťování lidí a využívání jejich nešťastné situace,“ postěžoval si Rozumek.