Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Viceprezident uprchlík: Nejdřív se schovával v džungli, pak prchnul ze země

Autor: simao, ČTK - 
23. srpna 2016
22:53

Na útěku jsou v jejich zemi miliony lidí. A nyní i svržený viceprezident, který se nejprve odebral do džungle, poté ze země. Jihosúdánci přitom pod vlajkou uprchlíků závodili i na hrách v Riu. Ve vlasti však nyní řeší pomoc od OSN, ale třeba i problém s dětskými vojáky. Jejich země se přitom ocitla opět na pokraji občanské války.

Svržený viceprezident Riek Machar se nejprve stáhl do divočiny, poté byl vyzvednutý mírovými silami OSN v Kongu. S poraněnou nohou. Z nejmladšího afrického státu Jižního Súdánu, kde opět hrozilo propuknutí krvavé občanské války, se chtěl dostat do Etiopie.

Svržený a na útěku. Jižní Súdán opět v problémech

Z bezpečnostních důvodů uprchl bývalý viceprezident z Jižního Súdánu již v půlce srpna. Přijal ho nakonec sousední Súdán. „Súdán přijal Machara z čistě humanitárních důvodů, zejména kvůli potřebě jeho ošetření a zajištění lékařské péče,“ uvedl tamní ministr informací Ahmad Bilál Osman. „Macharův zdravotní stav je nyní stabilizovaný a zůstane v Súdánu pod komplexní lékařskou péčí, než odejde na místo, které si zvolí k dokončení své léčby,“ dodal.

Machar utekl před silami prezidenta Salvy Kiira, který jej odvolal z funkce poté, co v hlavním městě Jubě minulý měsíc znovu propukly boje mezi přívrženci obou znepřátelených politiků.

Jižní Súdán je přitom zmítán etnickým násilím takřka od svého založení v roce 2011. V prosinci 2013 v zemi vypukla občanská válka. V srpnu 2015 dosáhli znepřátelení politici Kiir a Machar dohody o příměří, boje v Jižním Súdánu ale pokračují. V důsledku násilností přišly o život desítky tisíc lidí a více než dva miliony osob opustilo své domovy.

Kvůli posledním nepokojům se OSN obává růstu násilí a chce posílit tamní kontingent mezinárodních sil. Rada bezpečnosti OSN proto schválila vyslání 4000 vojáků, kteří rozšíří tamní stávající kontingent 13 500 mužů.

V souvislosti s Jižním Súdánem však panují i obavy z toho, že tamní vláda rekrutovala dětské vojáky v rámci příprav na obnovení bojů s přívrženci bývalého viceprezidenta Rieka Machara, který uprchl ze země. Uvádí to interní dokument OSN. Jihosúdánská armáda obvinění popřela.

Dětští vojáci na obou stranách: Rekrutovali i chlapce mladší 12 let

Nasazení dětských vojáků je považováno za válečný zločin. Prezident Kiir však měl podle OSN pověřit náborem dětských vojáků jednoho z vysokých politiků, který pomocí zastrašování rekrutoval chlapce z jedné vesnice. Jejich přesný počet není znám, některým prý ale bylo teprve 12 let.

Zpráva naznačuje, že nábor dětských vojáků se odehrál právě krátce poté, co Rada bezpečnosti OSN schválila vyslání dalších 4000 příslušníků mírových sil. Mluvčí jihosúdánské armády však tvrdí, že mladíci, kteří se přidávají k vojsku, tak činí dobrovolně. O nedávném náboru dětí prý neví.

Mezinárodní trestní soud (ICC) považuje za válečný zločin rekrutování dětí a mladistvých do 15 let. Podle zástupce Dětského fondu OSN (UNICEF) však rekrutovaly dětské vojáky vládní i opoziční síly. Jen tento rok prý nastoupilo k jihosúdánským ozbrojeným skupinám nejméně 650 dětí. Od začátku občanské války v prosinci 2013 se dětskými vojáky stalo přibližně 16 000 mladistvých.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi