Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Německu chválí uprchlíka: Syřan našel 4 miliony, přinesl je na policii

Autor: mb - 
29. června 2016
19:51

Syřan (25), který loni dorazil do Německa, našel ve staré skříni 150 tisíc eur (zhruba 4 miliony Kč). Peníze si ovšem nenechal, obrovskou sumu poctivě přinesl na policii. Média mluví o běženci jako o hrdinovi a úřady označily chování Syřana za „příkladné“.

Imigrant ze Sýrie dostal od charity starou skříň, a při skládání nábytku našel v jedné poličce ukryté peníze. Jednalo se o spořitelní knížku s hodnotou 100 tisíc eur a dalších 50 tisíc eur v hotovosti v pětiseteurových bankovkách. Hotovost byla důmyslně ukryta ve speciálně upravené poličce.

Nález 150 tisíc eur by asi většinu lidí svedl k tomu, aby si peníze ponechali, ale uprchlík se rozhodl naprosto jinak. Muž si nejdříve nebyl jistý, jestli jsou peníze opravdové, ale když se na internetu ujistil, že ano, nález poctivě odnesl na policii.

„Tento mladý muž se zachoval příkladně a zasluhuje chválu. Lidé často nahlásí menší obnosy, ale takto velká suma je absolutně mimořádná,“ stojí v prohlášení policie.

Imigrant ze Sýrie žije ve městě Minden a dochází na kurzy němčiny. Do Německa dorazil loni sám, rodina zůstává prozatím v Sýrii.

Německo mezitím hlásí prudký nárůst zločinů namířených proti uprchlíkům. Na vině jsou především pravicoví extremisté. Počet útoků namířených proti běžencům vzrostl o 40 procent oproti loňskému roku. Po násilí častěji sahá i radikální levice, která zastrašuje či útočí na odpůrce imigrace.

K našim západním sousedům loni dorazilo přes milion uprchlíků. Evropská komise odhadla, že v tomto a příštím roce dorazí do Evropy další tři miliony lidí.