Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Migrantům nechutnalo, tak zapálili ubytovnu. Severoafričany už zatkla policie

Autor: tmp, ČTK - 
8. června 2016
18:30

Za úterním požárem obří ubytovny v Düsseldorfu podle policie stojí dva Severoafričané. Motivem byla údajně nespokojenost, požár založili po sporu o kvalitu jídla. Policie už dříve uvedla, že za požárem, který zranil na 30 osob, stojí uprchlíci.

Hala na výstavišti v severní části Düsseldorfu slouží jako centrální mužské zařízení pro uprchlíky nejlidnatější německé země Severní Porýní-Vestfálsko. Úřady odtud žadatele o azyl přerozdělují do dalších zařízení po celé spolkové zemi. Před požárem v hale žilo podle aktuálních údajů 282 migrantů, v době neštěstí jich v objektu bylo asi 130.

List Rheinische Post uvedl, že policie v areálu zadržela několik lidí ještě během požáru, nejméně dva z nich policisté v civilu odvedli v poutech. Fotografii jednoho z nich deník zveřejnil.



Média nejprve informovala o tom, že jeden zadržený člověk je ze Sýrie a jeden z Iráku. List poznamenal, že jednoho člověka policie zadržela krátce poté, co její reportérce nabídl video z vnitřku hořící budovy.

Hala zcela vyhořela. Část střechy se propadla. Škodu hasiči prozatím odhadli v přepočtu na 270 milionů korun. Nad zemskou metropolí s 600 000 obyvateli se vznášel hustý černý dým. Provoz výstaviště ani nedalekého mezinárodního letiště požár nijak neomezil.