Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Beženci napadli v táboře experty včetně Čecha. Řecká policie prý přihlížela

Autor: simao, ČTK - 
15. května 2016
09:15

Pořádné řecké drama se odehrálo v uprchlickém táboře Moria, kde měl rozlícený dav napadnout během nepokojů také experty z Evropské unie. Byl mezi nimi i jeden Čech, uvedlo nyní Právo, které na incident poukázalo. Tvrdí přitom, že řecká policie nezasáhla a nechala experty napospas migrantům. Pomohl prý až Frontex. Naštvalo to i českého ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

16. dubna navštívil uprchlický tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos papež František a vzal s sebou do Říma tři syrské rodiny uprchlíků. Celkem 12 lidí, z toho šest dětí. Tohle „čistě humanitární“ gesto ocenili hlavně ti, kterých se přímo týkalo. Tisícovky migrantů zůstaly na ostrově. A začaly se bouřit.

23. dubna tam prý šlo expertům – azylovým úředníkům z EU – dokonce o život. Uvedly to v neděli Novinky.cz. V táboře totiž rozlícený dav napadl i skupinu zhruba deseti odborníků z Evropského podpůrného azylového úřadu (EASO).

Migranti rozpoutali v Řecku peklo: Kvůli dohodě EU s Tureckem. Migranti rozpoutali v Řecku peklo: Kvůli dohodě EU s Tureckem. | Twitter

V zařízení na konci dubna panovalo zvýšené napětí kvůli frustraci migrantů, které nepustili dál a naopak začali vracet do Turecka v rámci dohod s EU. Na konci dubna se tam asi 1500 z celkového počtu 3500 uprchlíků tábora také pokusilo prorazit plot a dostat se pryč.

Chovance dopálilo napadení expertů: Do Řecka poslal stížnost

Mezi napadenými experty měl být během incidentu i Čech z ministerstva vnitra. „Ten prostor byl přitom uzavřen a uvnitř něj byli naši experti včetně jednoho Čecha, kteří nemohli ven,“ potvrdil Adam Kittl, vedoucí zahraničních projektů na ministerstvu vnitra.

Řecká policie jim však prý nepomohla a stáhla se z tábora kvůli vypuklému požáru. Nyní za to čelí kritice. Expertům měli pomoci alespoň policisté z evropské pohraniční agentury Frontex.

Řeky zkritizoval i ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Nikoli poprvé, ale s ohledem na ohrožení bezpečnosti mezinárodních odborníků o to důrazněji.

„Ta situace byla vážná tak, že i samotné vedení té agentury (EASO), pod kterou ti experti působí, jim následně zakázalo jít do práce do doby, než řecká policie ten stav zlepší. Pokud by to neudělalo, stáhli bychom je odtamtud sami, protože jsme měli obavu o jejich zdraví. Řecká policie to nezvládala a ti lidé se dostali do ohrožení,“ potvrdil Novinkám Chovanec. 

Česko vyslalo na Lesbos třicítku policistů

V táboře Moria pak byla zavedena nová opatření - hlavně únikové východy pro případ, že by došlo k další podobné vzpouře. Právo upozorňuje i na další incident z 26. dubna, kdy útočila pro změnu skupina mladých výrostků bez dospělého doprovodu.

Napjatá situace v Morii, ale i dalších sběrných táborech byla však podle řeckého deníku Ethnos dlouhodobě předtím, uprchlíkům začalo docházet, že s odmítáním jejich žádostí o azyl se skutečně budou muset vracet. Před sprškou plastových lahví musel utíkat i řecký ministr pro migraci Jannis Muzalas.

Skupina českých policistů odletěla 29. dubna z pražského letiště v Kbelích na řecký ostrov Lesbos, kde se zapojí do programu evropské pohraniční agentury Frontex. Měli by pomáhat při vracení a převozu migrantů do Turecka. Skupina českých policistů odletěla 29. dubna z pražského letiště v Kbelích na řecký ostrov Lesbos, kde se zapojí do programu evropské pohraniční agentury Frontex. Měli by pomáhat při vracení a převozu migrantů do Turecka. | ČTK/Vít Šimánek

Česko se přitom aktivně zapojilo i do pomoci na ostrově Lesbos. Na konci dubna tam na měsíční misi odletěla skupina 29 českých policistů, aby pomáhali právě při vracení a převozu migrantů do Turecka. „Česká republika dlouhodobě usiluje o to, aby byla podporou států, které řeší na jižní hranici vnějšího schengenského prostoru problém s migrační krizí,“ uvedl policejní prezident Tomáš Tuhý.