Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíci? Ne všichni. Do Německa dorazilo 100 tisíc zločinců, tvrdí úřad

Autor: mb - 
10. listopadu 2015
13:35

Nejméně deset procent imigrantů, kteří dorazili do Německa, má za sebou kriminální minulost. Někteří sem prý přišli dokonce s jasným příkazem provádět trestnou činnost. Aspoň tedy podle Andreho Schulze (45), šéfa německého kriminálního úřadu.

„Aby bylo jasno, nejedná se o lidi, kteří prchají před válkou. Nemám na mysli Syřany, Afghánce nebo Iráčany. Mluvím o lidech převážně z Balkánu, Kavkazu, severní, západní a centrální Afriky. To jsou často lidé, kteří se již doma dostali do konfliktu se zákonem,“ prohlásil Andre Schulz z kriminálního úřadu.

Do Německa podle odhadů dorazí až 1,5 milionu uprchlíků, střízlivější odhady mluví „jen“ o jednom milionu. V takovém případě v Německu přibylo 100 tisíc nových kriminálníků.

Na misi zločinu

Jak Schulz upozorňuje, kromě lidí z Blízkého východu proudí do Německa mnoho lidí z Balkánu, převážně Albánců, přestože prakticky nemají šanci získat azyl. Podle Schulze některé zločinecké gangy vysílají do Německa své lidi záměrně, jako příklad uvádí Gruzii a ruskojazyčné mafie.

„Funguje to tak, že například vyšlou mladé muže z Gruzie, aby zde páchali trestnou činnost. Dorazí sem, požádají o azyl a mají jistotu, že tu minimálně rok mohou zůstat. Dostávají nějaké peníze, mají zajištěné ubytování, ale to je vůbec nezajímá. Přišli páchat zločin,“ tvrdí Andre Schulz.

Podle Schulze německé bezpečnostní složky na problém masivní migrace upozorňovaly již od takzvaného Arabského jara v roce 2011, ale varovné zprávy byly ignorovány. Tenkrát arabské státy zachvátila vlna „demokratických“ revolucí, ale výsledkem byl často režim sice nový, ale v mnoha případech ještě horší než ten předešlý.

Kdysi stabilní Libye je nyní zmítána válkou soupeřících frakcí a slouží jako hlavní přístav, odkud plují imigranti přes moře do Evropy. „Varovali jsme před tím, ale nic se nestalo, očekávali jsme uprchlickou krizi. Mohli jsme být připraveni, měli jsme skoro pět let na to, abychom vybudovali dostačující infrastrukturu,“ poznamenává věcně Schulz.