Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Napadené Němky promluvily: Sahali nám mezi nohy, házeli po nás petardy a útočili

Autor: lm, ČTK - 
7. ledna 2016
20:23

„Okradli nás, osahávali, mlátili nás a házeli po nás petardy.“ Další ženy se přihlásily se šokujícími svědectvími o silvestrovských oslavách v Kolíně nad Rýnem a dalších německých městech, při kterých na ně útočili mladíci severoafrického a arabského vzhledu. Počet napadených žen už překročil stovku.

Dvě další ženy vystoupily v německé televizi, kde povyprávěly o tom, jak brutálně se k nim nevychovaní mladíci chovali.

Mladé Jenny útočníci hodili do kapuce petardy. Najednou jsem uslyšela syčivý zvuk ve své kapuci. Snažila jsem se rychle dostat petardu pryč, ale zapadla mi pod bundu a popálila mě. Jizvy mi zůstanou už navždy. Mám ale štěstí, že to nevybouchlo, uvedla.

Další oběť, která si nepřála uvést své jméno, povyprávěla svůj hrůzný zážitek televizní stanici Euronews. Začali se na mě sápat, sahali mi i mezi nohy. To samé se stalo mým kamarádkám. Přítel se mě pokoušel od nich odtáhnout. Bylo jich strašně moc, asi třicet až čtyřicet, sdělila.

Mladá dívka z německého Stuttgartu dopadla o poznání hůře. Čtyřiadvacetiletá žena na internetu zveřejnila snímek svých zranění, která jí útočníci způsobili. Mladá dívka skončila v krvi poté, co jí hodili na hlavu skleněnou lahev. Se zlomeným nosem a rozbitým obličejem musela do nemocnice.

Jako první o útocích povyprávěla odvážná Michelle (18), kterou napadli, když s kamarádkami jela na ohňostroj. Dívky prý na nádraží obklopila skupina 20 až 30 mužů. Vycítily nebezpečí, a tak se chytily za ruce. „Ti muži byli plní zlosti a my jsme chtěly mít jistotu, že žádnou z nás neodtáhnou pryč. Osahávali nás a my jsme se snažily uniknout,“ popsala. Dívkám se nakonec podařilo utéct, ale některé byly okradeny.

Německý ministr kritizoval policii

V okolí kolínského hlavního nádraží a katedrály v jeho sousedství se podle dosavadního vyšetřování shromáždila o silvestrovské noci asi tisícovka mužů, kteří podle policie vypadali, jako by pocházeli ze severní Afriky nebo z arabských zemí. Z davu se vyčlenily skupiny o 20 až 100 lidech, které pak obkličovaly ženy, osahávaly je a okrádaly.

Policii se zatím přihlásilo přes 100 napadených žen, z toho dvě třetiny jsou turistky, které přijely do Kolína právě kvůli oslavě příchodu Nového roku. Policie zatím vyšetřuje kvůli incidentu tři lidi. „Policie opustila prostranství (u kolínského nádraží), později došlo k těmto událostem a nyní se jen čeká na trestní oznámení od obětí. Tímto způsobem policie pracovat nemůže,“ nešetřil kritikou ministr vnitra Thomas de Maizière.

Počet případů se mezitím zvýšil i v severoněmeckém Hamburku. Náměstek tamního policejního prezidenta Reinhard Fallak v rozhovoru s listem Hamburger Abendblatt řekl, že do dnešního odpoledne policie přijala oznámení o sexuálních útocích od 53 žen. Napadené se prý shodují v tom, že útočníci mluvili arabsky a že jejich vzhled byl jižanský, severoafrický a arabský.

Němci v komentářích na internetu odsuzují silvestrovský incident a někteří ho dávají do souvislosti s uprchlickou krizí a vyzývají k odmítání běženců.